Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Апаши съсипаха овощна градина, накълцаха дръвчетата

Учени създадоха електрически гребен, който ликвидира въшки

Учени от Института „Фрауенхоф“ в Германия са разработили гребен с електрически заряд, който премахва въшките и яйцата им по нов начин. За разлика от традиционните гребени, през зъбите на този преминава електрически ток с висок волтаж. Върховете на зъбите изпълняват ролята на електроди и доставят къси енергийни импулси в заобикалящия ги въздух. Когато през зъбите тече ток, електродите разрушават намиращите се в близост молекули и ги превръщат от газ в плазма, съобщава „Фокус“.

Електричеството зарежда молекулите с енергия, достатъчна да убие въшка, но не увеличава температурата, което го прави безопасно за хората.

Изследователите са провели обстойни тестове за безопасност и са установили, че гребенът ликвидира въшките в рамките на един ден след еднократно използване.

Това не е първият гребен, за който твърди, че унищожава въшки, но може да е първият, който действително е ефективен. Учените са започнали го разпространяват в намиращи се в близост педиатрични кабинети, но очакват по-широко приложение. Според тях гребенът би могъл да служи и за обезпаразитяване на домашни животни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.