Румяна Бъчварова и Тереза Мей обсъдиха в Лондон нуждата от реформи в сигурността

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната.

Министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС, продължаването на съвместните усилия за борба с организираната престъпност на национално ниво и в рамките на Съюза, противодействието на тероризма и подобряването на ефективността на националните структури „Съвременната престъпност и заплахите за сигурността са глобални и изискват съвместни действия“, подчерта министър Бъчварова.

„Сътрудничеството ни с партньорските служби има не само своите преки резултати, то ни помага да надграждаме нивото на работата и уменията на служителите на МВР с темповете, с които се развиват и глобалните процеси“, каза още българският вътрешен министър.

Обсъдени бяха и реформите в системите на вътрешните работи на България и Великобритания – актуална тема и за двете страни. Тереза Мей сподели трудния, но положителен опит на Великобритания, и подчерта необходимостта от трансформация на структурите за сигурност на Великобритания и в Европа съобразно съвременните предизвикателства.

Министър Мей допълни, че видовете престъпност, с които правоохранителните структури трябва да се справят днес, за да гарантират сигурността на гражданите, са различни от тези в миналото и това налага реформи.

Тя подчерта важната роля на новите технологии за повишаване ефективността на работата на полицията.

Фокус на визитата бяха националните структури за сигурност на Великобритания и възможността успешните модели да бъдат адаптирани за България. Българският вътрешен министър се запозна с ролята на британския Национален съвет за сигурност при идентифициране на заплахи за националната сигурност и осигуряване на координирани, междуинституционални действия.

В рамките на посещението министър Бъчварова се срещна със съветника по национална сигурност на министър-председателя на Великобритания, с директора на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания и с висши представители на националните структури за сигурност на Обединеното кралство.

В Националната агенция за борба с престъпността министър Бъчварова обсъди добрите практики и актуалните мерки от страна на Великобритания при борбата с тероризма и организираната престъпност и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между правоохранителните структури на двете страни.

Британският посланик в България Ема Хопкинс, която също участва в срещите, изтъкна нелеката задача на българския вътрешен министър и нейния екип за справянето с миграционния натиск и гарантирането на националната сигурност на България.

„По време на срещите си с министъра на вътрешните работи, представители на Министерството на външните работи и Националната агенция за борба с престъпността, заместник-министър председателят Бъчварова подчерта своя ангажимент за справяне с тези важни предизвикателства, като представи и своя дневен ред за реформи. Срещите подчертаха всеобхватния характер на взаимоотношенията между Великобритания и България”, допълни посланик Хопкинс по време на срещата на българската делегация в британското външно министерство.

Румяна Бъчварова се срещна и с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън. Двамата обсъдиха актуалните процеси в ЕС, като министър Лидингтън запозна вицепремиера с позицията на Великобритания по предоговаряне на членството на страната в Съюза.

Работното посещение продължава със срещи в лондонската полиция и службата за дигитално развитие и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят