Лъвски прайд „превзе“ Терминал 2 на Летище София

Прайд от шест възрастни лъва и едно малко лъвче се разхожда свободно в Атриума на Терминал 2 на Летище София от днес. Не, това не е сценарий на холивудски екшън или сензационно заглавие от жълтата преса. Лъвовете не са истински, а са от хартия и са част от изложба на българския офис на „Четири лапи“, с която международната организация за защита на животните иска да привлече внимание към съдбата на хилядите големи котки, които все още се отглеждат в плен по света, съобщиха от фондацията. 

„Между 2000 и 5000 големи котки живеят в плен в Европа, а много други в останалите страни по света – в зоопаркове, циркове или отглеждани от частни собственици. Много често условията, при които живеят тези величествени животни, са далеч от нуждите им и естествената им среда. Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ помага на отглежданите в плен големи котки като информира обществеността за съдбата им и спасява колкото се може повече от тях,“ се чете на заглавното пано на изложбата. В поредица от 20 снимки организацията представя съдбата на различни големи котки, спасени от ужасни условия на живот в циркове, зоопаркове, частни домове или ферми за лъвове, отглеждани за трофеен лов.

Историите на четири големи котки от България също присъстват в изложбата. Лъвиците Леа, Симона и Багира бяха спасени от „Четири лапи“ през 2010 и 2011 г. и бяха настанени в Лаъйнсрок – едно от трите убежища за големи котки, които организацията управлява в Африка и Европа. Варвара, последният български цирков тигър, беше спасена в приюта TIERART в Германия през м. септември тази година, след като в страната ни влезе в сила пълна забрана за участие на диви бозайници в цирка.

Изложбата е част от мащабна кампания на „Четири лапи“ в няколко големи европейски града, сред които Хамбург, Лондон и Виена. Всички събития са обединени от хаштага #FOURPAWSgowild.

От „Четири лапи“ изказват благодарността си на Летище София ЕАД, които приеха да бъдат домакини на изложбата и предоставиха за целта пространството между зоните за заминаващи и пристигащи на Терминал 2. Изложбата ще остане там до края на месеца. Макетите на лъвовете са изработени в Сфера Дизайн и ще бъдат предоставени на благотворителен търг, средствата от който ще бъдат изразходвани за кастрация и лечение на едни от по-малките събратя на тигрите и лъвовете – бездомните котки в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл