Убиецът на 15-годишната Симона от Сливен е с чисто досие

И тримата пострадали при са в стабилно състояние, съобщи пред bTV директорът на болницата в града д-р Васислав Попов. 28-годишният Димитър, който вчера уби 15-годишно момиче и се простреля с газов пистолет, още вчера е дошъл в съзнание и може утре да бъде изписан.

Наблюдаващият прокурор Руси Русев обяви, че след визитацията в областната болница ще се реши кога мъжът ще бъде арестуван за 72 часа, като намерението на държавното обвинение е да поиска постоянна мярка за неотклонение.

„Извършителят категорично е неосъждан, нямаме данни за противообществени прояви до момента”, подчерта Русев, като допълни, че даже газовият пистолет на Димитър е регистриран в полицията.

„Основната версия, по която се работи, е ревност”, подчерта прокурорът, като предпочете да не коментира информациите за своднически сюжет около трагедията.

За извършителя се знае, че е преселил със семейството си в околностите на Сливен от село Ступец, като те са били изключително бедни. Момиче разказа пред bTV, че е било заплашвано с пистолет от него, след като й пишел от фалшив профил във Facebook и качвал нейни снимки.

Преди да посегне на живота си вчера, Димитър ранява и 28-годишен мъж и психоложката на гимназията Султанка Стефанова. Тяхното състояние се подобрява.

Трагедията се разигра пред очите на десетки деца. С тях в момента работят експерти от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето.

В Сливен вече има и т.нар Синя стая, в която детето е отделено от страните по делото и се разпитва от специалист, като целта е да не се травмира с многократно даване на показания. Тя беше изградена в рамките на кампанията на bTV и УНИЦЕФ „Бъдеще без насилие за всяко дете”.

В студиото на „Тази събота” председателят на Института по социални дейности и практики Нели Петрова подчерта, че в подобни ситуации е изключително важно всички институции да работят около децата.

В същото време, по думите й, вчера полицията и прокуратурата не са изпратили представители на срещата, на която е трябвало да се реши как ще се работи с учениците, станали свидетели на убийството. „Надяваме се, че не са започнали снощи процедури на разпит”, каза Петрова, като посочи, че има достатъчно специалисти, които могат да направят оценка на всяко дете и например да стане ясно кои са били близки с убитата Симона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право