Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк

Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат отново заедно (СНИМКА) Певицата и боксьорът стрелят заедно

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

С шествие, възстановки и поклонически лагер пресъздадоха делото на Асеневци преди 830 г

Преди 830 години болярите Петър и Асен поставят началото на Втората българса държава. Двамата смели и достойни мъже, превърнали се в държавници, слагат край на владичеството на Византийската империя. Това заяви в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов на кулминационното честване на историческата годишнина в неделя в църквата на „Св.Димитър“ в старата столица.

„Въстанието, което двамата братя прокламират,освобождава българските земи, но и поставя началото на важен процес, укрепил българската държавност и духовност. Оттук започва не само историята на Втората българска държава, но и въстанието на търновската архиепископия, която по-късно ще доведе до основаването на българската патриаршия. Оттук започва най- славният и бляскав период в историята на хилядолетния Търнов“, каза още Даниел Панов.

Той припомни, че градът е обявен и е столица на България 208 г. Търново става градът, за който средновековните хронисти и пътешественици пишат, че е трети Рим и втори Константинопол. „Търново става не само един от най-важните в политически, военен и дипломатичеси аспект градове в Европа през средните векове. Създаването на търновската книжовна, художествена и архитектурна школа превръща града в един от значимите, влиятелните и културни и духовни центрове на Югоизточна Европа. Династията на Асеневци- Петър, Асен, Калоян, Иван Асен Втори, дават на града блясък и слава, които са непомръкващи и до днес“, добави в речта си градоначалникът.

Тържествените прояви започнаха от 10 часа с възстановка на димитровденски събор в църковния двор и с прожекции в храма на филма „Династията на Асеневци“. Членове на клуб „Традиция“ пресъздадоха поклонически лагер, древни игри и занаяти. Показан бе подвижен седновековен параклис с икона на Свети Димитър, копие на тази, която е зад мощите на светеца в църквата в Солун. Час по късно от площад „Цар Асен I“ тръгна литийно шествие, което премина през квартал Асенов и Владишкия мост в подножието на Царевец до църквата „Св. Димитър“.Официалните лица и гостите на болярския град бяха посрещнати в църквата-музей от актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, които представиха адаптиран спектакъл „Величието Асеневци“. Постановката е създадена по текстове на средновековни хронисти и на български поети и драматурзи. Великотърновският митрополит Григорий отслужи благодарствен молебен. В музей „Възраждане и учредително събрание“ пък бе валидиран пощенски блок „830 години от въстанието на Асеневци“ .

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.