$ 75 000 глоба в Турция за обида на айряна

Фирма за чай подбивала пазара на "националното питие"

Турска държавна компания за производство на чай бе глобена за тв реклама, с която обиждала айряна - напитка, наречена "национално питие" от президента Реджеп Ердоган, предаде АФП.

В реклама за студения чай "Диди" на държавната "Чайкур" турската рап звезда Джеза пее: "Опитах айрян, той ме приспива."

Заради нея министерството на търговията в Анкара нареди на компанията да плати глоба от 220 000 турски лири ($75 000), като се обоснова, че "тя безпричинно обижда айряна и изпраща грешно послание към потребителите, целящо да намали консумацията на айрян".

Освен това на фирмата е заповядано да спре да излъчва рекламата, в която министерството вижда "нечестни търговски практики спрямо производителите на айрян", пише в. "Хюриет".

Президентът Ердоган - вярващ мюсюлманин, който не пуши и не пие алкохол, призова сънародниците си през 2013 г. да консумират "националното питие" айрян вместо ракия. Опозицията вини властите в създаване на култ към личността на Ердоган, който през миналата година стана държавен глава след над десетилетие като премиер. Оттогава са повдигнати редица обвинения за "обида" на президента срещу творци, журналисти и ученици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят