Харчим по 20 евро за риба на година

2 пъти повече чужденци работят у нас 198 са получили „синя карта”

Патриотите решават за Миглена и Марияна Избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна, каза пред “Труд” Валери Симеонов

Десислава Атанасова: Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Учени изследват Хеопсовата пирамида, откриха поразяващи аномалии

В източната част на Голямата пирамида в Гиза е открита удивителна аномалия, съобщава министърът на антиките на Египет Мамдух ел-Дамати, съобщи Фокус, цитирайки Discovery News.

Новината идва в края на двуседмичен проект за сканиране на най-важните египетски пирамиди, който има за цел да открие евентуално наличие на непознати вътрешни структури и помещения.

В рамките на проекта се използват множество техники като инфрачервена термография, мюонова радиография и 3D моделиране, за да се изследва вътрешността на пирамидите, които са на възраст над 4500 години. Обект на проучване са Хуфу или Хеопсовата пирамида и Хафрен в Гиза и Наклонената и Червената пирамиди в Дахшур.

Във всички монументи са наблюдавани аномалии, но най-забележителната е засечена в Голямата пирамида, позната като Хуфу или Хеопсова. Термалните измервания са проведени по различно време на денонощието, за да се наблюдават пирамидите по време на фазата на затопляне от изгрев до залез и по време на фазата на охлаждане от късния следобяд до заника на Слънцето и рано през нощта.

Учените отбелязват, че ако даден обект е изграден от блокове от един и същ материал и има еднаква излъчвателна способност, не се засичат значителни температурни разлики. Обратно, ако съществуват разнородности в структурата, каквито могат да са кухини или различен материал, се наблюдават температурни разлики, тъй като някои части се нагряват и охлаждат по-бързо.

В Хеопсовата пирамида са открити поразяващи разлики. Температурата на два камъка от варовик обикновено се различава с между 0.1 до 0.5 градуса по Целзий. В приземната част на Хеопсовата пирамида обаче екипът е открил разлика от 6 градуса. Аномалиите в термалните измервания могат да се обяснят с наличие на кухини, вътрешни въздушни потоци или различни строителни материали.

Всички открити разлики трябва да бъдат изследвани допълнително, посочват изследователите. Следващата фаза от проекта, която се предвижда да продължи над година, включва дългосрочно инфрачервено наблюдение на всички пирамиди.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.