Учени изследват Хеопсовата пирамида, откриха поразяващи аномалии

В източната част на Голямата пирамида в Гиза е открита удивителна аномалия, съобщава министърът на антиките на Египет Мамдух ел-Дамати, съобщи Фокус, цитирайки Discovery News.

Новината идва в края на двуседмичен проект за сканиране на най-важните египетски пирамиди, който има за цел да открие евентуално наличие на непознати вътрешни структури и помещения.

В рамките на проекта се използват множество техники като инфрачервена термография, мюонова радиография и 3D моделиране, за да се изследва вътрешността на пирамидите, които са на възраст над 4500 години. Обект на проучване са Хуфу или Хеопсовата пирамида и Хафрен в Гиза и Наклонената и Червената пирамиди в Дахшур.

Във всички монументи са наблюдавани аномалии, но най-забележителната е засечена в Голямата пирамида, позната като Хуфу или Хеопсова. Термалните измервания са проведени по различно време на денонощието, за да се наблюдават пирамидите по време на фазата на затопляне от изгрев до залез и по време на фазата на охлаждане от късния следобяд до заника на Слънцето и рано през нощта.

Учените отбелязват, че ако даден обект е изграден от блокове от един и същ материал и има еднаква излъчвателна способност, не се засичат значителни температурни разлики. Обратно, ако съществуват разнородности в структурата, каквито могат да са кухини или различен материал, се наблюдават температурни разлики, тъй като някои части се нагряват и охлаждат по-бързо.

В Хеопсовата пирамида са открити поразяващи разлики. Температурата на два камъка от варовик обикновено се различава с между 0.1 до 0.5 градуса по Целзий. В приземната част на Хеопсовата пирамида обаче екипът е открил разлика от 6 градуса. Аномалиите в термалните измервания могат да се обяснят с наличие на кухини, вътрешни въздушни потоци или различни строителни материали.

Всички открити разлики трябва да бъдат изследвани допълнително, посочват изследователите. Следващата фаза от проекта, която се предвижда да продължи над година, включва дългосрочно инфрачервено наблюдение на всички пирамиди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука