Гръцки кмет съди България за наводнения

Съдебен иск срещу България за причинени щети от придошлата река Марица смята да заведе Пулилимос Евангелос - кметът на пограничната със страната ни гръцка община Суфли. Това съобщи управникът по По радио "Агенция 104,9 FM". Той вече се свързал с голяма адвокатска кантора в Атина.

Евангелос обвинява нашето правителството, че е отстъпило правото на управление и експлоатация на язовирите на лица, отнесли се небрежно и изпускали водата на големи количества, а не постепенно. Това водело до наводнения в Гърция.

"Пълноводните реки не само, че унищожават реколтата като зариват земите, но и допринасят за преминаването на нелегални бежанци от Турция", мотивира се кметът на Суфли. Той обвини и предишните правителства на Гърция, че през последните 25 години не са направили нищо, за да се подпише споразумение с България за управление на водите.

Другата претенция към нашата държава е, че не се съобразявала с международното законодателство, което предвиждало, че нивото във водоизточниците не трябвало да не надвишава 65%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят