Събират пари за спасението на Орфеевото цвете от туристи

Дарителска кампания за спасяване на Орфеевото цвете, скубано грубо от туристите в Борино, стартира местното сдружение "Био-Б-Еко". Акцията е подкрепена от банка, чрез система за дарителски акции по социални и еко проекти.

Орфеевото цвете, познато като силивряк, е наричано и "безсмъртниче" - заради способността си да изпада в анабиоза (мнима смърт). Цветето може да преживее над 30 месеца без вода и при овлажняване започва отново да се развива нормално.

Растението естествено расте в Буйновското ждрело край природната забележителност "Дяволски мост". Наскоро в района бе открит и атрактивен маршрут "Дяволската пътека", която годишно се посещава от около 3-4 хиляди туристи.

"Оказа се обаче, че растение, което е оцеляло от векове по тези места, може да изчезне за няколко години заради бруталното отношение на туриста, който го скубе за спомен, без да е наясно какво причинява", казва инициаторът на акцията Билгин Асанов. С парите от кампанията от сдружението искат да направят карта на обитанията на цветето и информационна кампания "Не откъсвай".

Сдружението готви следващ проект, с който да сложи видеокамери на обитанията на Орфеевото цвете, за да го пази от бракониерство и вандалски набези. Със сегашната кампания се събират средства и за мравуняците в резерват "Кастракли", който е с площ 129,18 хектара. Заради паднали от бедствия дървета последните две годинии последвало почистване на горите, мравуняците в резервата била на път също да изчезнат, а мравките пък са известни като санитарите на природата.С парите от даренията ще се картотекират и оградят оцелелите мравуняци, каза Асанов.

Коментари

Задължително поле