Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Днес е Месни Заговезни – първият празник от Великденския цикъл

Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Отвориха кръвно-мозъчната бариера с ултразвук, за да бъдат доставени лекарства

Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде „Фокус“. Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек, доставяйки химиотерапевтични лекарства в мозъка на болен от рак пациент. Методът позволява насочване на медикаментите с високо ниво на прецизност, проправяйки път към по-ефективни терапии с по-малко странични ефекти.

Лекари от медицинския научен център “Сънибрук” в Канада са вкарали в кръвния поток на пациент, страдащ от злокачествен рак на мозъка, малка доза химиотерапевтични лекарства, смесени с микроскопични балончета. Докато лекарствата и балончетата са циркулирали в кръвта, екипът е насочил утразвук с ниска интензивност към кръвно-мозъчната бариера в близост до тумора. Звуковите вълни са свивали и разширявали многократно микробалончетата, като произведените в резултат вибрации са разкъсали плътната структура на молекулите в избраната част на бариерата. Това е дало възможност на медикаментите да преминат през мембраната и да проникнат в увредения регион на мозъка.

Лекарите отбелязват, че кръвно-мозъчната бариера е останала отворена в продължение на 12 часа, след което е започнала да се самопоправя. При последвала по-малко от 24 часа по-късно операция туморът е бил отстранен и изследван, за да се установи каква част от лекарствата са достигнали до него. В рамките на първо по рода си изследване, учените ще тестват метода върху още деветима пациенти, на които предстои операция за отстраняване на злокачествени образувания. При успех методът може да доведе до нови терапии не само за ракови заболявания, но и за други увреждания, чието лечение се възпрепятства от кръвно-мозъчната бариера. Сред тях са Алцхаймер, Паркинсон и други психични състояния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.