Отвориха кръвно-мозъчната бариера с ултразвук, за да бъдат доставени лекарства

Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде "Фокус". Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек, доставяйки химиотерапевтични лекарства в мозъка на болен от рак пациент. Методът позволява насочване на медикаментите с високо ниво на прецизност, проправяйки път към по-ефективни терапии с по-малко странични ефекти.

Лекари от медицинския научен център “Сънибрук” в Канада са вкарали в кръвния поток на пациент, страдащ от злокачествен рак на мозъка, малка доза химиотерапевтични лекарства, смесени с микроскопични балончета. Докато лекарствата и балончетата са циркулирали в кръвта, екипът е насочил утразвук с ниска интензивност към кръвно-мозъчната бариера в близост до тумора. Звуковите вълни са свивали и разширявали многократно микробалончетата, като произведените в резултат вибрации са разкъсали плътната структура на молекулите в избраната част на бариерата. Това е дало възможност на медикаментите да преминат през мембраната и да проникнат в увредения регион на мозъка.

Лекарите отбелязват, че кръвно-мозъчната бариера е останала отворена в продължение на 12 часа, след което е започнала да се самопоправя. При последвала по-малко от 24 часа по-късно операция туморът е бил отстранен и изследван, за да се установи каква част от лекарствата са достигнали до него. В рамките на първо по рода си изследване, учените ще тестват метода върху още деветима пациенти, на които предстои операция за отстраняване на злокачествени образувания. При успех методът може да доведе до нови терапии не само за ракови заболявания, но и за други увреждания, чието лечение се възпрепятства от кръвно-мозъчната бариера. Сред тях са Алцхаймер, Паркинсон и други психични състояния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука