Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Вучич: Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас

„Левски“ с нов шеф и спонсор за ЧНГ

Д-р Даниела Дариткова: България е страната с най-малък брой случаи на морбили в Европа

Отвориха кръвно-мозъчната бариера с ултразвук, за да бъдат доставени лекарства

Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде „Фокус“. Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек, доставяйки химиотерапевтични лекарства в мозъка на болен от рак пациент. Методът позволява насочване на медикаментите с високо ниво на прецизност, проправяйки път към по-ефективни терапии с по-малко странични ефекти.

Лекари от медицинския научен център “Сънибрук” в Канада са вкарали в кръвния поток на пациент, страдащ от злокачествен рак на мозъка, малка доза химиотерапевтични лекарства, смесени с микроскопични балончета. Докато лекарствата и балончетата са циркулирали в кръвта, екипът е насочил утразвук с ниска интензивност към кръвно-мозъчната бариера в близост до тумора. Звуковите вълни са свивали и разширявали многократно микробалончетата, като произведените в резултат вибрации са разкъсали плътната структура на молекулите в избраната част на бариерата. Това е дало възможност на медикаментите да преминат през мембраната и да проникнат в увредения регион на мозъка.

Лекарите отбелязват, че кръвно-мозъчната бариера е останала отворена в продължение на 12 часа, след което е започнала да се самопоправя. При последвала по-малко от 24 часа по-късно операция туморът е бил отстранен и изследван, за да се установи каква част от лекарствата са достигнали до него. В рамките на първо по рода си изследване, учените ще тестват метода върху още деветима пациенти, на които предстои операция за отстраняване на злокачествени образувания. При успех методът може да доведе до нови терапии не само за ракови заболявания, но и за други увреждания, чието лечение се възпрепятства от кръвно-мозъчната бариера. Сред тях са Алцхаймер, Паркинсон и други психични състояния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.