Определиха гидовете на участниците в Международното математическо състезание в Бургас

Ментета на британски лири произвеждани в Пловдив При акцията на ГДБОП са иззети 68 000 монети от по 2 паунда с перфектно качество

Бесарабски българи завършиха обучението си по право във ВТУ Три месеца те изучаваха правните закони по съвместната магистърска програма на руски език

Първа инвестиционна банка стартира седмото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

Шофьор загина под гумите на бетоновоза си

ЕС удължи с година санкциите срещу Русия

Рафа Маркес влезе в триото на великите

Цветанов: Исканията на БСП за вот на недоверие са неоснователни

Комбайн подпали ечемик

Арестуваха пътник, напсувал контрольори в трамвай (ВИДЕО)

Мъж почина след нападение с брадва при семеен скандал

Феновете в Мексико предизвикаха земетресение

7000 пилета изпепелени при пожар във ферма

Спецсъдът допусна и граждански искове срещу Петър Москов (СНИМКИ)

Стоичков позна развоя, гледа в агитката

Д-р Наталия Темелкова: Захарният диабет е често и коварно заболяване

Късното започване на инсулиновата терапия увеличава значително усложненията

Захарният диабет е една от най-честите причини за сърдeчносъдова смърт, ослепяване или бъбречна недостатъчност с хемодиализа, както и ампутации на крайниците

Проблем е кой и как контролира пациентите с диабет – дълго те не се изпращат на специалист

– Д-р Темелкова, след два дни – на 14 ноември, е Световният ден за борба с диабета? Какво е значението за вас на този ден? Защо трябва да има ден на „диабета“ ?

– Захарният диабет е една честа и коварна болест. Честа – защото от нея в света са засегнати над 382 млн. души (2013 г.), а до 2035 г. очакваме 55% увеличаване на заболяването. Коварна, защото повишената кръвна захар не боли, а това често води до късна диагноза, неглижиране на лечението, докато не се появят усложненията. Над 30% са недиагностицираните пациенти. Това е много сериозен проблем по отношение на ранното започване на терапията и по-благоприятния краен резултат. Тези причини са достатъчни, за да се налага да говорим по-често за захарния диабет, а не само около този ден.

– Захарният диабет „не боли“ и затова много хора не подозират, че имат диабет? Защо е важно своевременното установяване на диабета?

– Разполагаме с много медикаменти за лечението му, но всички те имат относително ограничена ефективност според давността на заболяването, наличието на други заболявания или появили се вече усложнения. За това е необходимо да се прави скрининг за ранна и навременна диагноза на хората с този проблем, защото тогава лечението е по-лесно и по-ефективно и ще могат да бъдат избегнати или отсрочени усложненията на болестта.

– Д-р Темелкова, в медицинските среди често се казва, че „превенцията е по-доброто лечение“. Когато говорим за захарен диабет, това твърдение вярно ли е?

– Известно е, че застоялият живот на хората, нездравословното хранене, стресът са сериозни рискови фактори за увеличаване на честотата на заболяването и това са фактори, които могат да се променят, макар и много трудно на практика. Това изисква голяма мобилизация и воля за промяна, но е един от най-ефективните пътища за борба не само с възникване на заболяването, но и за контролирането на лечението му след това.

– Кога трябва да посетим специалиста ендокринолог?

– По отношение на установяването на риска от захарен диабет и изследването за въглехидратни нарушения, активно трябва да бъдат консултирани хората с рискови фактори. Това са тези с родственици с втори тип захарен диабет (на възрастните), с наднормено тегло, високо кръвно налягане и застоял начин на живот. Жените с поликистоза на яйчниците, такива, родили дете над 4 кг и тези с диабет по време на бременността, трябва също трябва насочено да бъдат проследявани.

– Как се постига добър контрол на диабета и защо е важно това?

– Лечението на захарния диабет е трудно, защото изисква непрекъснати усилия от страна на пациента. Не е достатъчно само да вземаш лекарствата. Трябва да се спазва съответен режим на движение и хранене, което не е лесно при съвременния начин на живот. Обаче лечението е много важно, защото усложненията, които настъпват поради лошия контрол, са тежки – очни, неврологични, бъбречни и най-вече – сърдечносъдови. Захарният диабет е една от най-честите причини за сърдечносъдова смърт, ослепяване или бъбречна недостатъчност с хемодиализа, както и ампутации на крайниците.

За радост в България разполагаме с цялата палитра от медикаменти за лечение на захарния диабет, но част от тях по икономически причини се предписват по-трудно и често по-късно от медицински издържаното. Друг основен проблем е обучението на пациентите, което е фундаментално при тях.

– Кои са основните бариери за постигането на добър контрол?

Бариерите за постигане на добър контрол са и от страна на пациентите, и от страна на лекарите. От една страна, пациентите не полагат достатъчно усилия за промяната, която посочи. Необходимо е да се променя начинът на живот, да се приемат предписаните медикаменти и да се контролира захарта. Много често, след като премине първият страх от диагнозата, лечението се нарушава. Друг проблем е кой и как контролира пациентите с диабет. Дълго те не се изпращат на специалист. Срещам пациенти, които имат диабет над 5 години и не знаят какво е гликиран хемоглобин. Всички съвременни правила и ръководства за лечение на диабета изискват контрол на три месеца и при непостигнати индивидуални цели – промяна в терапията. Редките срещи със специалист водят до по-голям консерватизъм и от страна на лекарите, защото по-активната промяна в терапията изисква по-чест контрол, който на практика не се случва. Това води и до късно започване на инсулиновата терапия, което увеличава значително усложненията. Друга причина за недобрата компенсация е страхът от ниска кръвна захар, т.е. хипогликемии. Този страх държи пациентите в буферно по-високи стойности, което отново увеличава риска от усложнения. За радост вече разполагаме с медикаменти, които не водят до хипогликемии, но достъпът до тях е ограничен от административни правила.

– Какви биха били последиците от диабета, ако той не се лекува, или се лекува неправилно?

– Усложненията вече посочих – по-голяма честота на инфаркти и инсулти, нарушения в бъбречната функция и чувствителността на периферните нерви и съдовете, което води до поява на разранявания и т.нар. диабетно стъпало, зрителни нарушения до слепота. Всичко това може да бъде избегнато, и то освен хуманно и медицински, е и икономически най-правилното – да се избегнат усложненията, чието лечение изисква много по-голям ресурс, ограничава качеството на живот на пациента и обременява близките му.

– Какво може да се подобри в сферата на диабета, за да имаме един по-добър краен резултат за хората, живеещи с диабет?

– Направено е доста, но има какво още да се желае. Трябва да се работи много в посока на профилактиката, непрекъснато, а не само около деня за борба с диабета. Да се диагностицират навреме пациентите със заболяването и се започне правилната терапия, която да се проследява и променя на съответните интервали от време. Лечението категорично трябва да се контролира от специалист. Даването на повече тест ленти на пациентите с множество инсулинови инжекции няма да подобри терапията, ако тези измервания не се обсъждат с ендокринолог и не водят до корекции. Необходимо е да се преструктурира диспансеризацията и тя да постига истинските си цели. Изключително важна е ролята на обучението на пациентите с диабет и то трябва да бъде включено с по-голяма тежест в терапията и да бъде съответно заплащано.

И това, за което могат да помагат медиите, е непрекъснато да се напомня за проблема и да се подпомогне активно информираността в обществото и профилактиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.