Учителка с туберкулоза зарази две деца във Видин

Случай на болна от туберкулоза учителка в детска градина във Видин предизвика масови изследвания на деца и персонал. Сигналът към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е подаден в края на октомври от отделението по пневмология и фтизиатрия към видинската болница. Оттам е получено уведомление за болен служител от персонала на ЦДГ "Желязко Поп Николов".

Медицински изследвания са извършени на 36 деца, като две от тях са показали хипоалергична реакция и са изпратени за допълнително изследване и консултация към специализираната болница по белодробни заболявания в столицата. По неофициална информация, впоследствие тестовете на двете деца са се оказали положителни.

Изследвания са направени и на всичките 17 души персонал в детската градина. Пробите са отрицателни.

"Изпълнили сме всички изисквания и предписания, които ни бяха дадени от РЗИ. Извършена е и цялостна дезинфекция", каза пред "Труд" директорката на детската градина Васка Здравкова. Тя поясни, че има известно притеснение, но няма паника сред родителите на децата и всички своевременно са били уведомени за случая.

Здравните специалисти са взели контролни проби за анализ от помещенията и вещите в детската градина, които също са отрицателни. Здравкова каза още, че никой не е знаел за заболяването на колежката. Учителката излязла в болнични, след като се оплаквала от общо неразположение. Първоначалната й диагноза била пневмония и едва по-късно медиците установили, че е болна от туберкулоза.

От детското заведение обясниха още, че по списък в градината се водят 90 деца, но реално 70 я посещават редовно. В момента техният брой е около 50 деца. Част от тях отсъстват, тъй като са болни от варицела.

През миналата година здравните специалисти отчетоха ръст на туберкулозата във Видинско. През 2014 г. са регистрирани нови 44 случая на болестта или с 10 повече от предходната година.

От заболяването са засегнати 5 от 11-те общини в региона. Особено тревожна е тенденцията за поразяване на младите хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве