Как да реорганизираме складовите си помещения ефективно?

Помещенията за съхранение в един дом често са пренебрегвани и макар да са ежедневно експлоатирани, за тях се мисли най-малко. Свикнали сме там да слагаме всичко, за което няма място другаде и най-накрая мястото за складиране се превръща в непревземаема крепост. За да избегнете подобни ситуации, консултантите на Mr. Bricolage в Sofia Ring Mall предлагат няколко ценни съвета.

Организирайте добре пространството
Използвайте всеки сантиметър от пространството, независимо каква е площта на помещението. Най-добре е да прибегнете до готови етажерки , рафтове и шкафове, които предварително да прецените за какво ще използвате. Може да изберете открити рафтове или шкафове с вратички за вещите, които ползвате по-рядко или предпочитате да бъдат по-защитени. При поставянето на мебелите не забравяйте да отделите място за прахосмукачката, дъската за гладене, колелото, както и за други предмети, които не се събират на рафтовете. По-малките вещи може да складирате в кутии които да подредите на откритите рафтове.

Преценете добре вещите си
Много често прибираме и трупаме вещи, които евентуално може би някой ден биха ни били от полза. Истината е, че след време забравяме за тях и никога не идва момент, в който да ги използваме. Съветваме ви да извадите всичко от килера и да го разделите на няколко купчинки. Ако държите на някоя повредена, счупена или скъсана вещ - поправете я веднага. В противен случай се сбогувайте с нея завинаги. Вещите, които се дублират – подарете. Едва ли някога ще ви се наложи да забивате пирон с два чука едновременно. Направете същото и с тези, които не сте ползвали в последната една или две години. Така ще освободите място за наистина употребяваните неща.

Използвайте всяко ъгълче
Поставили сте перфектната комбинация от рафтове и шкафове, изчислили сте всичко до последната кутийка с винтчета и изведнъж се оказва, че сте забравили да отделите място за нещо. Поглеждате в килера и място повече просто няма. Не се отчайвайте. Капацитетът на складовото помещение може да се окаже по-голям от стандартната ви представа за пространство. Осигурете си допълнително място като приберете зимните или летните дрехи, юрганите, одеялата и възглавниците във вакуумирани пликове. Няма да повярвате колко място ще се освободи, а в същото време ще предпазите тъканите от молци, прах и миризми.

Не забравяйте да поглеждате и нагоре. Ако наистина сте оптимизирали мястото в килера, помислете дали не може да инсталирате куки на тавана, на които да закачите колелото си или да добавите шкаф над пералнята, за да използвате пространството над нея. Кутиите за инструменти и чаркове също са много добро решение за оптимизация. Повечето от тях са на няколко нива и разполагат със специални органайзери и чекмеджета, които позволяват да подредите всичко прилежно и да спестите място.

Осветлението има значение

Всяко помещение изглежда по-уютно и топло, когато е светло. В допълнение доброто осветление чисто практически е изключително важно за един килер. Ако искате да намирате лесно всичко и да избегнете инциденти – не пестете светлината в складовото си помещение. Инсталирайте не един, а няколко източника с по-ярка светлина и се уверете, че осветлението достига навсякъде. Ако е необходимо инсталирайте допълнителни осветителни тела над етажерките, вместо да прибягвате до фенерчета, за да откриете нещо по-скътано по рафтовете.

Обикновено в килера няма естествен източник на светлина и там винаги цари мрак. Хитро решение е да поставите източник на светлина с датчик за движение. Така няма да ви се налага да опипвате в тъмното докато откриете ключа за лампата, а когато излезете ще сте сигурни, че лампата е загасена и не хабите излишно електроенергия.

Тези съвети могат да ви помогнат да превърнете складовото си помещение в приятно и практично кътче от дома. Подреденият килер ще улесни ежедневието и ще ви спести много място и време. И ако ви се струва трудна задача да обзаведете и пригодите домашния си склад, ви предлагаме да посетите новия магазин на Mr. Bricolage в Ring Mall. В него ще успеете лесно, бързо и ценово изгодно да откриете всички изброени решения за оптимизиране на килера, като усмихнатите консултанти могат да дадат различни други предложения, съобразени с вашия дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини