Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, пред “Труд”: Обявихме ляв курс, но той не е реализиран

“Паричната демокрация” води към дясно авторитарно управление

- Преди местния вот БСП заяви, че ще води радикално ляв курс. Този завой ли бе причина за резултатите от изборите, г-н Стоилов?

- Не, категорично. Но на предстоящото заседание на Националния съвет в събота ще има опити загубата на изборите да се препише на левия курс и неговите автори. От това имат интерес тези, които искат да върнат партията назад. Те няма да признаят, че този ляв курс засега е повече декларативен и не е получил необходимата управленска реализация и достатъчно хора, които да го олицетворят. Хората не ни дадоха повече доверие и подкрепа не защото ни смятат за прекалено леви, а защото не са убедени, че сме различни от нашите опоненти, че винаги сме искрени и последователни в това, което им предлагаме. Не е достатъчно да изработиш подходяща политика. Въпросът е доколко и с кого я реализираш. Освен това само за няколко години одесняването на политиката доведе до нейния „залез“. Тя вече се възприема не като представителство и защита на масови интереси, а като инструмент за разпределение и присвояване на национални средства и европейски фондове.

- Катастрофалният резултат на БСП ще доведе ли до промяна в политиката на партията?

- Загубата е болезнено тежка. БСП не само е в криза, но е в критичен момент от своята история. Все пак предричаната катастрофа не се състоя - че ще станем трета политическа сила, че почти изцяло ще бъдем изтласкани от местната власт. От какво да се откажем?! От стандартите за лява политика в местната власт, които почти всички в Националния съвет оцениха високо. Нима ангажиментите за поемането на 50% от таксите в детските градини от общините, за откриване на денонощна аптека във всеки областен град и аптечно осигуряване във всяка община, за запазване на общинската собственост и превръщане на общините в активен фактор за икономическото развитие са отблъснали гражданите от нас. На национално ниво проблемът не е, че поискахме реиндустриализация и прогресивно облагане, а че не ги започнахме, когато управляваше правителство с мандата на БСП. Трябва да продължим промяната на партията - идейна, политическа и организационна. Да преизградим структурите на БСП. Да се отворят и да приобщят нашата социална база, която е преди всичко в хората на труда, включително на висококвалифицирания и интелектуален труд.

- Твърдите, че изборите са нечестни. Тогава защо не виждаме тълпи от протестиращи, както срещу управлението с мандата на БСП?

- Ние нямаме своята протестна мрежа. Но главното е друго. Много от хората вече не вярват, че изборите могат да променят управлението. Около половината от избирателите дори не гласуват. Нараства делът на тези, които го правят само след финансово стимулиране или под корпоративен и административен контрол. Най-важното за жизнеността на демокрацията е да се отстояват общи каузи. Мнозина обаче са склонни да протестират само когато са лично засегнати. Няма кой да организира обезправените - те са извън политиката и дори извън обществото. Това обяснява факта, че за разлика от Западна Европа, където протестират студенти, хора от различни професии у нас това могат да си позволят обикновено високо организирани групи като полицаи, затворнически служители, таксиметрови шофьори.

- Как БСП ще се задържи на политическата карта, след като присъства убедително в малко населени места? С нови лица? С нова политика?

- С авторитетни хора, с политически морал. Те могат да са опитни или млади, изявени в обществения живот или в своята професия. Няма как да стане с ръководители, чиято електорална подкрепа е значително по-малка от тази, която получава партията и нейните кандидатски листи. Трябва да продължим промяната на политиката - в интерес на работещите и на реалната икономика, а не на спекулативния финансов капитал, в интерес на производителите и на местните общности, а не на присвояващите пари от обществени поръчки, в отстояване на националните интереси и отказ от сервилната външна политика. Разбира се, необходимо е организационно укрепване на партията. Не подценявам технологията на изборния процес, но ако жертваме политиката заради технологията, ако допуснем парите да убият идеите, то тогава едва ли ще има нужда от БСП.

- Избягвате да говорите за оставки, защо? Не се ли носи така политическа отговорност?

- Още в първите дни след приключването на изборите аз и мои колеги от Изпълнителното бюро на негово заседание заявихме, че нашите оставки са на разположение на председателя като израз на солидарна отговорност за тежката изборна загуба. Но няма да приема мотив, с който загубата на БСП се приписва на обявения от нея ляв курс и неговите инициатори.

- От АБВ протегнаха ръка за обща лява кандидатура за президент. Какъв ще бъде отговорът на БСП?

- Предложенията за общи действия и сътрудничество между левите партии звучат привлекателно. Такива гласове има и в БСП. Нашите членове и симпатизанти изстрадаха много раздели и разцепления, включително на последните избори. Но в същото време те отхвърлят предателствата и отстъплението от левите идеи в името на властта. Нека първо да попитаме социалистите с какви кандидати и с кого да участваме заедно на президентските избори. Ако гледаме на тези избори като начало на национална политика за България, на алтернатива на социално-икономическия упадък през годините на прехода, едва ли е възможно да си съучастник на дясно управление, което задълбочава проблемите, и да си инициатор за ляво обединение. В името на какво?!

- Възможно ли е АБВ и БСП да излъчат общ кандидат за президент с вътрешни избори?

- Втори въпрос за АБВ ми се вижда в повече. Важно е членовете и привържениците на БСП да се почувстват пряко ангажирани с номинирането и определянето на кандидата ни в президентските избори.

- Досега БСП явно не успява да се утвърди в очите на избирателите като алтернатива на десния модел на управление. Какво ще направите, за да промените тези нагласи?

- Смяната на десния модел преминава през „реабилитация“ на самата политика. “Паричната демокрация” е последното стъпало преди дясно-авторитарното и антинационално управление. Хората на труда се нуждаят от истинска социалистическа партия. Демокрацията се нуждае от силна лява партия. България се нуждае от партия, която изразява националните въжделения и отстоява националните ни интереси в ЕС и в нашия регион. Ако БСП е такава партия, тя ще има първостепенна роля. Ако остане в блатото на днешната българска действителност, ще потъне заедно с българския народ.

Нашият гост

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор по право. Депутат във Великото народно събрание и във всички парламенти досега без 37-ия. Председател на парламентарната комисия по външна политика в 42-рото народно събрание. Зам.-председател на 43-ото народно събрание. Член на Изпълнителното бюро и зам.-председател на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта