Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

Депутатите одобриха бюджета на здравната каса за догодина

НЗОК платила 700 000 лв. за лекарства, които не са внесени

От 1 април влизаме с пръстов идентификатор в болница

Ще се намерят пари и за увеличението на заплатите с 20% в Спешната помощ от 1 януари

От първи април догодина българинът ще влиза в болница чрез пръстов идентификатор. Това съобщи в четвъртък здравният министър д-р Петър Москов при обсъждането на бюджета на НЗОК за 2016 г., който бе приет на първо четене с 11 гласа „за“, 5 – „против“ (БСП и ДПС) и 2-ма въздържали се (АБВ и БДЦ).

Москов увери депутатите, че с увеличението от 129 млн. лв. на бюджета за 2016-а няма да се покрива дефицита от тази година. „Очакваше се той да е 65 млн. лв., но тъй като има преизпълнение на приходите, ще е 35 млн.-37 млн. лв.“, каза министърът. Той посочи, че тази година фармацевтичните фирми са върнали от печалбите си обратно в касата 43,4 млн. лв., а догодина ще бъдат 65 млн. лв. Но 700 000 лв. НЗОК вече е платила за лекарства, които въобще не са били внесени у нас, затова със случая се е заела прокуратурата. За тази сметка станало ясно съвсем случайно по време на преговорите между НЗОК и фармацевтични фирми.
„С увеличението на заплатите на много служители в държавата догодина (социални работници, в митниците, НАП, учители и др.) ще се осигурят 15 млн. лв. повече от здравни вноски“, допълни Кирил Ананиев, председател на надзора на НЗОК и зам.-финансов министър. Той разясни, че първите три месеца на 2016 г. НЗОК ще плаща същите средномесечни бюджети като т. г., а от април – по новите реално остойностени цени и обеми.
Ще се намерят пари и за увеличението на заплатите с 20% в Спешната помощ. „Това ще се случи с тестове, които ще се разглеждат между първото и второто четене на закона за държавния бюджет“, обясни министърът.
Д-р Хасан Адемов (ДПС) запита Москов как смята, че децифитът т. г. ще е 37 млн. лв. като само 66 млн. лв. са дължимите суми към чужди здравни фондове за проведено лечение на българи зад граница. Пред „Труд“ министърът посочи, че пари за покриването на задълженията ще се намерят. Москов добави и че ще се намери решение на още една спорна точка в проектобюджета. От няколко дни лекарският съюз предупреждава, че няма да подпише рамковия договор за догодина, а вчера посочи, че може дори да стигне до простести, тъй като в проектобюджета на НЗОК се ликвидира договорното начало. „Това няма да се случи, ние заедно ще извървим пътя по създаването на реални цени и обеми на медицинските дейности“, увери Кирил Ананиев.
А преди да гласува „против“ бюджета за догодина, д-р Емил Райнов (БСП) изрази и своите аргументи. „Районните каси ще купуват по региони медицински услуги. Но така се създават корупционни практики?! И къде са парите за новите лекарства и модерни терапии? Нали и от първи януари нямаше да има направления и болнични лимити – какво стана?“, риторично запита д-р Райнов.
Министърът отговори, че върху бюджета може да се окаже натиск заради новите линейни ускорители, които ще заработят, и роботизираната хирургия, тъй като досега някои от българите са самофинансирали лечението си в Турция. „Но затова е този голям резерв от 316 млн. лв., за да се разпределя при необходимост по определени пера“, отговори д-р Москов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.