Преобразяват 106-годишната сграда на варненска гимназия В двора й ще бъде реставрирана чешма от 1888 г.

Фолк звездата Лияна тренира и под дъжда (ВИДЕО)

Премиерът Борисов в Брюксел: През юли ще бъде разгледана кандидатуратa ни за ERM-II

Бизнесът на нова среща за тока с властта през март, след това решават дали ще протестират

Бум на хепатит А в Сунгурларе

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Украински министър се присъедини към поставените под карантина 72 души, евакуирани от Ухан

98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Дебати „Труд“ заедно с Народното събрание: Епидемията диабет – как да я овладеем?

Епидемията диабет – как да я овладеем?

На тази тема в петък вестник „Труд“ организира кръгла маса в парламента, която е под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева.

На форума ще присъстват представители на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на съсловни и пациентски организации, водещи лекари на България. По време на дискусията ще се обсъдят проблемите с ранната диагностика, а според световните данни 40% от хората със захарна болест не подозират, че ги е застигнала. Топ ендокринолози ще посочат какво е съвременното лечение, пациентите пък ще кажат те с какви неволи се сблъскват, които властта може да отстрани.

А за читателите на „Труд“ днес са тези специално подготвени информационни материали:

Диабетът взема 10 години от живота ни

– Заболяването убива 8000 българи годишно, а над 120 000 души дори не подозират, че са застигнати

Захарният диабет се разпространява все по-агресивно в цял свят. В момента от него страдат 387 млн. души на Земята, а се очаква до 2035 г. броят им да нарасне до 592 млн. Т.е. увеличението на новите случаи ще е с над 50%.

В България над 400 000 души от възрастното население са застигнати от захарна болест, което представлява около 7% от общата популация. Около 120 000 българи от тях обаче дори не подозират, че са заболели. А всяка година диабетът у нас убива над 8000 души.

Ендокринолози обясниха, че тъй като над 40% от диабетиците не са наясно със заболяването си, затова и не се лекуват. Това означава, че диагнозата на един от всеки трима диабетици се поставя късно и отлага навременното лечение. Но така се повишава рискът от възникване на диабетни усложнения. Доказано е, че захарната болест „топи“ средната продължителност на живота с 5 до 10 години. По данни на Световната здравна организация заболяването е на четвърто място сред водещите причини за смърт в Европа. Защото диабетът е основен фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност, слепота и ампутации на крайниците.

Тревожната статистика продължава с факта, че около 40% от диабетиците страдат от исхемична болест на съцето, 12% – от мозъчно-съдови заболявания, 23% – от диабетна нефропатия, 44% са с данни за микроалбуминурия, 68% – от полиневропатия, и 52% от ретинопатия, която може да доведе до слепота. Като причина за смърт при 70-80% от диабетици се установява фатално сърдечносъдов инцидент.

Факти, които не можем да пренебрегнем:

На всеки 12 души един е със захарен диабет.

На всеки двама един е със захарен диабет, но без да знае.

На всеки 7 секунди в света умира по един болен от диабет.

4,9 милиона са смъртни случая вследствие на захарната болест през 2014 г.

*Източник: Международната диабетна асоциация

Хронично заболяване до края на живота

Диабетът е хронично заболяване до края на живота на пациента. Несъмнено поставянето на диагнозата внася сериозни промени в бита и всекидневието на заболелия и се превръща във физическо и психическо бреме. А пациентите и техните близки започват да си задават куп въпроси. Важно е те да знаят, че съвременните терапии за лечение не предполагат строга диета и не водят до неизбежна инсулинова зависимост или други ограничения по медицински причини. Но промяна в начина на живот трябва да настъпи.

„Диагнозата мотивира пациентите да станат по-активни. И когато постигнат първите успехи, свалят излишните килограми или започнат да изкачват стълбите, без да се задъхват, това изведнъж се превръща за тях в истински стимул за по-нататъшно самоусъвършенстване“, разказаха ендокринолози. Призивът им към пациентите и близките им е да осъзнаят, че контролът на диабета трябва да е изключително стриктен и навременен. Основните показатели са кръвна захар и гликиран хемоглобин, който се изразява в процентно съотношение и отразява средното ниво на кръвната захар през последните 12 седмици. Въз основа на гликирания хемоглобин лекарят може да прецени протичането на заболяването и успеха от лечението през последните няколко месеца. Препоръчва се показателят да се следи от 2 до 4 пъти в годината. Целта на терапията е да се постигне ниво на HbA1c под 7%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.