На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Дебати „Труд“ заедно с Народното събрание: Епидемията диабет – как да я овладеем?

Епидемията диабет – как да я овладеем?

На тази тема в петък вестник „Труд“ организира кръгла маса в парламента, която е под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева.

На форума ще присъстват представители на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на съсловни и пациентски организации, водещи лекари на България. По време на дискусията ще се обсъдят проблемите с ранната диагностика, а според световните данни 40% от хората със захарна болест не подозират, че ги е застигнала. Топ ендокринолози ще посочат какво е съвременното лечение, пациентите пък ще кажат те с какви неволи се сблъскват, които властта може да отстрани.

А за читателите на „Труд“ днес са тези специално подготвени информационни материали:

Диабетът взема 10 години от живота ни

– Заболяването убива 8000 българи годишно, а над 120 000 души дори не подозират, че са застигнати

Захарният диабет се разпространява все по-агресивно в цял свят. В момента от него страдат 387 млн. души на Земята, а се очаква до 2035 г. броят им да нарасне до 592 млн. Т.е. увеличението на новите случаи ще е с над 50%.

В България над 400 000 души от възрастното население са застигнати от захарна болест, което представлява около 7% от общата популация. Около 120 000 българи от тях обаче дори не подозират, че са заболели. А всяка година диабетът у нас убива над 8000 души.

Ендокринолози обясниха, че тъй като над 40% от диабетиците не са наясно със заболяването си, затова и не се лекуват. Това означава, че диагнозата на един от всеки трима диабетици се поставя късно и отлага навременното лечение. Но така се повишава рискът от възникване на диабетни усложнения. Доказано е, че захарната болест „топи“ средната продължителност на живота с 5 до 10 години. По данни на Световната здравна организация заболяването е на четвърто място сред водещите причини за смърт в Европа. Защото диабетът е основен фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност, слепота и ампутации на крайниците.

Тревожната статистика продължава с факта, че около 40% от диабетиците страдат от исхемична болест на съцето, 12% – от мозъчно-съдови заболявания, 23% – от диабетна нефропатия, 44% са с данни за микроалбуминурия, 68% – от полиневропатия, и 52% от ретинопатия, която може да доведе до слепота. Като причина за смърт при 70-80% от диабетици се установява фатално сърдечносъдов инцидент.

Факти, които не можем да пренебрегнем:

На всеки 12 души един е със захарен диабет.

На всеки двама един е със захарен диабет, но без да знае.

На всеки 7 секунди в света умира по един болен от диабет.

4,9 милиона са смъртни случая вследствие на захарната болест през 2014 г.

*Източник: Международната диабетна асоциация

Хронично заболяване до края на живота

Диабетът е хронично заболяване до края на живота на пациента. Несъмнено поставянето на диагнозата внася сериозни промени в бита и всекидневието на заболелия и се превръща във физическо и психическо бреме. А пациентите и техните близки започват да си задават куп въпроси. Важно е те да знаят, че съвременните терапии за лечение не предполагат строга диета и не водят до неизбежна инсулинова зависимост или други ограничения по медицински причини. Но промяна в начина на живот трябва да настъпи.

„Диагнозата мотивира пациентите да станат по-активни. И когато постигнат първите успехи, свалят излишните килограми или започнат да изкачват стълбите, без да се задъхват, това изведнъж се превръща за тях в истински стимул за по-нататъшно самоусъвършенстване“, разказаха ендокринолози. Призивът им към пациентите и близките им е да осъзнаят, че контролът на диабета трябва да е изключително стриктен и навременен. Основните показатели са кръвна захар и гликиран хемоглобин, който се изразява в процентно съотношение и отразява средното ниво на кръвната захар през последните 12 седмици. Въз основа на гликирания хемоглобин лекарят може да прецени протичането на заболяването и успеха от лечението през последните няколко месеца. Препоръчва се показателят да се следи от 2 до 4 пъти в годината. Целта на терапията е да се постигне ниво на HbA1c под 7%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.