Пациентите искат програма за профилактика на диабета

Да се създаде дългосрочна национална програма за профилактика, а защо не и закон за диабета, какъвто има в други страни. Това предложи Радка Жекова, председател на Сдружение „Диабетни грижи“ - Бургас. А Мариана Александрова от "Диабет и преддиабет" настоя ендокринолозите да обръщат повече внимание на хората с преддиабет и рискови фактори за диабет. “Сега това липсва и се получава така, че ендокринолози казват на такива хора: "Ти не си болен, нямаш диабет", което не е съвсем вярно”, уточни Александрова.

Боян Петров, алпинист и диабетик от 15 години:

Болните деца са дискриминирани

Положително е въвеждането на иновативни терапии срещу диабета, но встрани остава отношението на обществото към болните деца. Това каза вчера Боят Петров, известен наш алпинист, който е диабетик от 15 г.
„Редовно ми се обаждат родители, за да ме питат как съм преодолявал нежеланието на учителите по физическо възпитание да осигурят равнопоставено участие в заниманията на децата им с диабет като на останалите. Защото българчетата със захарна болест се лишават от активен спорт и направо се дискриминират“, посочи Петров. Проблемът е от години, а никой в държавата - например образователното министерство, не се заема с кампания, която да разясни, че спортът не пречи при диабет, а точно обратното. От здравната комисия обещаха да потърсят просветното ведомство по въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве