Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Медицинските сестри се стопиха до 23 433

Медицинските сестри у нас се стопиха до 23 433, става ясно от регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. А според Националния център за обществено здраве и анализи преди две години те са били 32 455. През не толкова далечната 1990-а техният брой е 53 810.

Информацията за 23 433 медсестри у нас е посочена в мотивите за изменение на закона за съсловната организация на медсестрите, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С промяната се залага продължаващото им медицинско обучение. Задължението да повишават знанията си непрекъснато ще бъде обвързано с по-високи възнаграждения. Подобряването на квалификацията ще осигури по-качествени грижи за болните българи.

Медсестрите у нас постоянно намаляват заради ниските доходи, които получават, заради липсата на развитие, което не виждат у нас, заради бягането им зад граница и изплащаните там примамливи доходи, а доста от тези, които остават в България, са в предпенсионна възраст.

Промяна за следването на продължителното обучение е разписана и в Закона за съсловните организации на лекарите и на зъболекарите. Според НСИ към 31 декември 2014 г. България има 28 842 лекари (година по-рано са били 28 937), а тези по дентална медицина са 7013 (през 2013-а са 7247). “Специализираните органи на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз трябва да осъществяват контрол върху продължаващото медицинско обучение на лекарите и зъболекарите”, пише в мотивите за поправките в закона за съсловните организации. Залага се единна кредитна система за оценка на формите на продължаващото обучение. За всяка година ще се фиксира и норма за натрупване на определен брой кредитни точки от проведеното усъвършенстване.

Предвиждат се санкции за лекари и стоматолози, които не спазват изискването, както и по-големи възнаграждения за учещите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.