Медицинските сестри се стопиха до 23 433

Медицинските сестри у нас се стопиха до 23 433, става ясно от регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. А според Националния център за обществено здраве и анализи преди две години те са били 32 455. През не толкова далечната 1990-а техният брой е 53 810.

Информацията за 23 433 медсестри у нас е посочена в мотивите за изменение на закона за съсловната организация на медсестрите, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С промяната се залага продължаващото им медицинско обучение. Задължението да повишават знанията си непрекъснато ще бъде обвързано с по-високи възнаграждения. Подобряването на квалификацията ще осигури по-качествени грижи за болните българи.

Медсестрите у нас постоянно намаляват заради ниските доходи, които получават, заради липсата на развитие, което не виждат у нас, заради бягането им зад граница и изплащаните там примамливи доходи, а доста от тези, които остават в България, са в предпенсионна възраст.

Промяна за следването на продължителното обучение е разписана и в Закона за съсловните организации на лекарите и на зъболекарите. Според НСИ към 31 декември 2014 г. България има 28 842 лекари (година по-рано са били 28 937), а тези по дентална медицина са 7013 (през 2013-а са 7247). “Специализираните органи на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз трябва да осъществяват контрол върху продължаващото медицинско обучение на лекарите и зъболекарите”, пише в мотивите за поправките в закона за съсловните организации. Залага се единна кредитна система за оценка на формите на продължаващото обучение. За всяка година ще се фиксира и норма за натрупване на определен брой кредитни точки от проведеното усъвършенстване.

Предвиждат се санкции за лекари и стоматолози, които не спазват изискването, както и по-големи възнаграждения за учещите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве