Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Д-р Ценка Местанска, психолог: Как се лекуват разбити сърца

“Темата за любовното разочарование и как да се справим с него напоследък е доста актуална. 80% от хората, които се обръщат към мен за помощ, идват точно с такъв проблем. Много мъка и много болка таят жените. Много е писано за любовта и това си остава вечна тема. Когато човек е влюбен, сякаш вижда света по друг начин. Всичко изглежда красиво и всеки човек носи в себе си божествената любов. Но идва момент, в който един от двамата или и двамата изпитват някакво разочарование. Появяват се чувства за несподеленост, дори за нетърпимост, идват гневът и агресията. Така влюбените от рая се озовават в ада”, разказва пред “Труд” д-р Ценка Местанска, дипломиран психолог и специалист по ТЕС (Техника за емоционална свобода).

“Според мен болката при жените е много по-голяма. Любовното разочарование не е нещо еднократно. То е лавинообразно чувство, което може да започне от нещо малко и да се развие. Някои жени страдат 15, 20, имала съм случай и 35 години. За 35 години тази жена не осъществява много мечти в живота си, обзета от апатията. Жените губят своята същност и се вкопчват в мъжа, когото са издигнали на пиедестал”, продължва Местанска.

Това, че жените страдат повече, означава ли, че са по-слаби от мъжете? “При жената мозъкът е в сърцето. Тя се ръководи от емоциите и чувствата си, а не от разума си. Има и мъже, които страдат от любовно разочарование, но те искат жените да се приспособят към тях. И жените са готови веднага да го направят. Ние, жените, сме по-слаби и сякаш търсим мъжете, за да допълним същността си. Готови сме да загърбим своите най-съкровени женски желания. Готови сме да търпим и нетърпимото само и само да имаме връзка. Най-силен и водещ се оказва страхът от самотата. С течение на времето жените започват да се самоубеждават, започват да вярват, че начинът на живот, който водят, е този, който искат. Дори да живеят в брак без деца, защото мъжът е поискал така. Полезно е на нещата да се погледне и от мъжка гледна точка, но трябва да се пазим от това да не се превърнем в мъжки момичета. Това няма да се хареса на мъжете, не е добре и ние, жените, да пренебрегваме своята природа.”

Според психоложката това е един от основните проблеми, с които дамите трябва да се справят – да не бягат от женската си природа. “Съветвам жените да се научат да развиват женската си сила и да я приемат. Да се грижат за себе си и за външния си вид. От малки момичетата се учат да живеят с историята за принца и принцесата. Когато порастват, те продължават да чакат своя принц. Но дали когато той дойде, ние ще бъдем принцеси? Грижим ли се достатъчно добре за себе си, обичаме ли се, ценим ли се, за да може някой да цени и нас? Ако искаме да сме принцеси, трябва да сме готови да поемем отговорността, която идва с този образ. Защото да бъдеш принцеса, изисква и да положиш известни усилия. Вярно е, че мъжете се страхуват от силни жени, но емоционално слабите мъже ще се харесат ли на една жена? Когато се появи такъв мъж, който се съгласява с жената и изпълнява всички нейни желания, тогава тя обикновено се оплаква от липсата на драма. Могат да се появят и женски проблеми като миома, рак на гърдата. Това е в резултат от потискане на женската същност.

Мъжките момичета привличат женствени мъже. Ако искате силна личност в живота си и вие трябва да бъдете такава. Но развивайте женската си страна. Жените са като борци. Постоянно носят някакви тежки торби, не се грижат за себе си. Задайте си въпроса кога за последно сте облекли рокля и сте направили нещо за себе си.”

Другата пречка, пред която се изправяме, са моделите, които получаваме от родителите си. Много често бракът отключва този модел. Трябва да се отърсим от всичко старо и да разберем какво всъщност искаме самите ние. Само една цялостна и завършена личност, която обича себе си, може да започне да вибрира на вълните на любовта и ще привлече любов в живота си и достоен партньор.

На 18 ноември от 18,30 ч в Културен център G8 в София Ценка Местанска ще проведе поредната си среща с желаещите да открият любовта и да се възстановят след края на неуспешна връзка.

Шест минути дневно… и сте щастлива

“Мога ви предложа лесно упражнение, което може да се изпълнява, докато още сме в леглото: Двете ръце се разтриват една в друга, за да се затоплят. Дясната ръка се слага на сърдечната чакра, а лявата се слага под пъпа. Оставаме така три минути, като си повтаряме ”Възнамерявам днешният ден да е прекрасен, изпълнен с прекрасни неща, прекрасни емоции и хора. Всички пречки ще преодолея бързо и с лекота. Обичам себе си и заслужавам най-доброто.” След това ръцете се разменят. Лявата се слага на сърдечната чакра, дясната под пъпа. И отново за три минути си повтаряте, че отваряте вратата на желанията и може да си пожелаете каквото поискате. Само не забравяйте накрая да кажете “Заслужавам да съм здрава, щастлива, успяла!”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.