Филмът "Зевс" на Павел Веснаков с голяма награда на филмовия фестивал в Брест

След премиерата на Международния кино фестивал в Локарно през август 2015г. и селекция на редица международни фестивали “ЗЕВС” на успешния млад режисьор Павел Г. Веснаков получи първото си отличие - голямата награда на Брест на 13.11.2015г. По време на 30-тото издание на един от най-важните фестивали за късометражно кино във Франция българският филм се е състезавал в конкурсната програма заедно с още 32 филма от цял свят.

Това е третото голямо отличие от престижен френски фестивал за режисьора. Павел Г. Веснаков е единственият българин печелил Голямата награда за най-добър филм на Международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, както и голямата награда на фестивала за късометражно кино в Брив - Франция с предишния си филм "Чест".

"Радвам се за наградата, но за съжаление разбрах за нея броени минути преди да се случат терористичните атаки в Париж. В моменти като този наградите са последното нещо, което има значение. Съчувствам на всички засегнати от тази трагедия." сподели режисьорът.

”ЗЕВС” е филм, който разказва за срещата между двама братя, които след години на семейни раздори трябва да намерят път един към друг и да погребат баща си.

В главните роли са актьорите Александър Алексиев и Валери Йорданов. Партнират им Деян Донков и Яна Титова. Продуценти на филма са Моника Балчева и Орлин Руевски. Филмът е копродукция между България и Германия, като проект е носител на наградата за копродукция с Източна Европа на фондация Робърт Бош за 2014 година. Реализиран е с подкрепата на Национален Филмов Център и фондация Робърт Бош.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино