Москва дава $50 млн. за информация за нападателите, свалили руския еърбъс в Египет

На борда се е взривила самоделна бомба с мощност до 1 кг тротилов еквивалент

Путин: Ще намерим терористите, в която и да е точка на планетата, и ще ги накажем

Свалянето на руския еърбъс на Синайския полуостров в Египет е терористичен акт. На борда е била взривена бомба, което е предизвикало разпадането на самолета във въздуха. Това доложи вчера шефът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников на президента Владимир Путин.

"Ще търсим терористите, където и да се крият. Ще ги намерим, в която и да е точка на планетата, и ще ги накажем", обяви в отговор на новината Путин. Той бе информиран от Бортников за развитието на разследването на трагичния инцидент на съвещание по сигурността в Кремъл вчера.

Самолетът на руската компания "Когалимавия", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург, се разби на 31 октомври, около половин час след излитането. Загинаха всички 224 души на борда - 217 пасажери, сред които и деца, и 7 членове на екипажа. Малко след това отговорност за свалянето на еърбъса пое свързана с "Ислямска държава" египетска групировка.

Путин вчера не посочи изрично "Ислямска държава" като виновник, но нареди да бъдат засилени въздушните удари в Сирия, "за да разберат престъпниците, че отмъщението е неизбежно" (виж долу - бел. ред.).

Бортников разкри, че бомбата, която е била взривена в самолета, е била саморъчно направена, с мощност до 1 килограм тротилов еквивалент. Съдържала експлозиви с "чуждестранен произход". "Без съмнение това е терористичен акт", подчерта Бортников. А ФСС обяви награда от 50 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето на замесените в атентата.

Затягат контрола за полети до България

На руските авиопревозвачи е препоръчано да засилят мерките за сигурност при полети до 47 страни в света, сред които и България, предаде НТВ. Авиокомпаниите са посъветвани да организират техническото обслужване на самолетите със собствени сили, за да намалят максимално участието на чужд наземен екипаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят