Взривното устройство на борда на руския еърбъс е задействано в салона

Взривното устройство, което предизвика катастрофата на руския „Еърбъс А321“, в която загинаха 224 души, е било заложено в салона, а не в багажното отделение, пише руският вестник „Коммерсант“, като се позовава на източници, близки до разследването.

По предварителна версия бомбата е поставена под седалка, разположена до прозорец в задната част на самолета. Експлозията е предизвикала разхерметизацията на машината, но пасажерите са загинали мигновено заради рязкото падане на налягането, предава "Фокус".

Взривното устройство вероятно е имало и часовников механизъм . Установяването на точната му конструкция обаче ще бъде сложно, тъй като изиква да бъдат налични възможно най-много от съставните му части. Възстановяването на събитията, довели до трагичния инцидент, ще бъде възможно по-скоро за следователите, отколкото за експертите, особено ако успеят да заловят отговорните за предизвиканата катастрофа.

Разследващите допускат, че бомбата може да е попаднала на борда чрез някой от обслужващия персонал на летище Шарм ел-Шейх, като например почистващия персонал или доставящите храната и багажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят