Съпруг задържа децата при себе си въпреки решение на съда да останат с майката

Изненадващ обрат претърпя историята на Елена Спасова и двете й деца. Жената от Бургас се обърна за помощ към медиите и институциите, след като бившият й съпруг задържа при себе си в Зверино децата им, макар че родителските права са присъдени на нея, разказа bTV.

Въпреки че магистратите вече са се произнесли, по искане на бащата е заведено ново дело – в Мездренския районен съд. С решение, което сега се разследва от инспектората на съдебния съвет, целият случай се преобръща и сега Елена може да вижда Сашо и Илия само два пъти месечно за по 24 часа.

Зверино е на 500 километра от Бургас и така децата трябва да пътуват по 10 часа, за да се окажат при майка си. На бащата е дадено временно попечителство.

„Децата са променени, разказаха много неща: от страна на бащата, на неговите роднини, как са ги отчуждили, как са го настроили. Постоянно казваха „Ние виновни ли сме за нещо – те си мислят, че те са виновни за това кaкво се случва между мен и баща им”, сподели Елена.

Същинското дело за родителските права се обжалва в Окръжен съд – Враца, като подсъдността на това дело е изпратена в Бургас, където към момента на завеждане е бил адресът на двете деца. Бащата обаче обжалва това в Софийски апелативен съд.

„Това, което е направил бащата, означава, че няма респект към съдебното решение, няма респект към системата, която налага мерките за закрила – натоварил е децата с очакване те да изберат при кого да живеят”, категорична беше председателката на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

По думите й има нарушения както в самото образуване на новото дело в Мездра, а след това – и в определението, с което момчетата остават при бащата.

"Не може да се излиза с определение за привременни мерки, след като има решение на съда, с което се определят родителските права, определя се режимът на лични контакти на бащата. След с това с искане за промяна на правата РС-Мездра излиза отново с определение. Това определение за нас е чисто субективно”, отбеляза Жечева.
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е сезиран за случая, той може и да разпореди делото да се гледа на „неутрална територия”.

Жечева допълни, че са открити сериозни нарушения и при работата на социалните в Мездра – въпреки констатирания риск от отчуждение на децата, случаят не е заведен по стандартите, не са спазвани и методически указания, като така не са и обсъдени конкретни действия за защитата на момчетата.

Тя е предложила на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане да накаже социалния работник, който е неглижирал случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл