Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Кога трябва да си направим колоноскопия

Д-р Костадин Зарков: При неудовлетвореност от изхождането, при подуване на корема или често газообразуване, трябва да се изследвате

Застига ви необясним дискомфорт и отпадналост, усещате неудовлетвореност от изхождането, а в него откривате кръв и слуз. Установявате редуване на диарични състояния със запек, често газообразуване и подуване на корема или анемичен синдром.

Всички тези симптоми налагат извършването на колоноскопия, обясни за читателите на „Труд“ д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната многопрофилна Пета градска болница.

Колоноскопията е съвременен и основен метод за изследване на дебелото черво, чрез който се доказва или отхвърля съмнението за злокачествен процес. „С него се откриват и други системни заболявания на дебелото черво, но те са предимно обект на гастроентерологията и засягат по-малък брой хора. За жалост обаче точно такива страдания – като язвения колит и болестта на Крон, се срещат нерядко при млади хора. Затова при тях редовно трябва да се извършва колоноскопия“, допълни д-р Зарков. Но за средностатистическия пациент тя се свързва с наличието или отсъствието на туморно заболяване.

За колоноскопия при хирурзи като д-р Зарков най-вече пристигат пациенти над 40 г., които имат промени в динамиката на изхождането, и то заради неправилни диетични режими. „В този случай се извършват и още изследвания като пълна кръвна картина и ехография на корема и органите му“, посочи специалистът от Пета градска болница. Тревожното е, че в последните десетилетия ракът на дебелото черво разболява все по-млади хора, т.е. пада възрастовата граница, затова, ако се появяват оплаквания, човек не трябва да се бави в търсенето на лекарска помощ.

„В много страни, след като пациентът навърши 40, на три или пет години, се назначават планови колоноскопии. А при наличие на кръв или слуз в изпражненията, да не се мисли за вечната диагноза хемороиди, а да се предприеме колоноскопия“, каза още д-р Зарков. Необяснимо кървене от ануса или след дефекация също е показател за прилагането й. Ако в резултатите няма нищо тревожно, т.е. няма данни за рак, тогава се преминава към овладяване на очевидно по-лекия проблем – примерно хемороиди.

„Фамилната обремененост е важен индикатор за извършването на колоноскопия. Ако в семейството си имате един или двама близки с рак на дебелото черво, тогава опасността той да се появи и при вас е по-голяма. В този случай колоноскопията трябва да се прилага периодично след 45-50-годишна възраст“, категоричен бе д-р Зарков. Тя не е никак трудно приложима, отнема 2 дни, а след като човек си отдели това време, спестява си много проблеми и страхове. Защото, като се вземат мерки навреме, евентуалният карцином се установява рано, прогнозите са благоприятни и лечението е с голям успех. „С приложението на съвременната хирургия злокачественият процес се овладява и лечението е 100% успешно“, обясни д-р Зарков.

Активността на пациента в профилактирането на заболяването също е много важна. Той не трябва да разчита само на препоръката на личния лекар, на някой приятел или който наскоро е бил изследван, а сам да наблюдава организма си и ако открие нещо нередно, да потърси специалист. „Ако семейният доктор не намери време за съвети към пациента, това не е оправдание човек да не се подложи на колоноскопия“, каза още хирургът.

Още повече, че днес много често се провеждат информационни кампании за разпознаване на рака на дебелото черво и каква трябва да е превенцията. Недобро решение обаче е и прекалената активност, и неоснователният страх от болестта. В този случай има риск от ненужните изследвания.

„В България има добре изградена мрежа от центрове и специалисти, които извършват колоноскопия. Когато тя се прилага под обща анестезия, продължава около 20 минути. А 2-3 часа по-късно пациентът се събужда и се прибира у дома“, каза д-р Зарков. До нея обаче се стига, като преди това са направени общи изследвания (като кръвната картина и ехографията), които също носят важна информация за състоянието на организма. А при хората над 60 г. често причината за откриването на рак на дебелото черво е дълготрайна и съществуваща анемия. При тях след хематологичната консултация се прави и колоноскопия.

Съвети

Помага повече движение

Често пациентите питат д-р Костадин Зарков как да „помогнат“ на правото и дебелото си черво да функционират по-добре, за да не стигат до лекар. „Човек се чувства добре, когато се движи и се храни пълноценно, когато организмът не е стресиран“, отговори хирургът. Той препоръчва всякакъв вид физическа активност – който може – да тича, да посещава фитнес или пък само да се разхожда. Движението влияе добре и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания, и на стомашно-чревния тракт, който не е отделна система, а част от организма ни. Консумирането на плодове и зеленчуци пък му осигуряват по-добра динамика. Но всеки организъм си има собствен цикъл и е с индивидуални особености, които трябва да се вземат предвид.

„Ако хората имат проблем с изхождането, най-напред да посягат към природните методи за справяне като билките и чайовете, и после да търсят фармацевтични продукти“, завърши д-р Зарков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.