Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Приспиване със сешоар причини изгаряния на три бебета, спасяват ги в „Пирогов“

Мъници с изгаряния от втора и трета степен в „Пирогов“

Тийнейджъри търсят романтика с разходки върху жп релси и вагони, удря ги високоволтов ток

За да приспят по-бързо новородени и бебета, родители поставят в кошчето или леглото им сешоар. Шумът и вибрацията ги унасят, но в даден момент уредът нагрява шията или друга част от тялото им. „Причинява им изгаряния от втора, а на места и от трета степен, и ги водят при нас. Имахме три такива случая“, съобщи вчера за „Труд“ доц. Мая Аргирова, началник на отделението за изгаряния при деца в „Пирогов“.

При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията, е продължило около 2 месеца. Равносметката е т. нар. лоши белези, тъй като при децата до 3 г. шията е място, което предразполага към хипертрофични цикатрикси и келоиди (белези).

Родителите на пострадалите бебета разказали на доц. Аргирова, че чели за приспиването със сешоар в интернет. Със същата цел някои от тях включвали абсорбатор или прахосмукачка, а други поставяли мъниците върху работеща пералня. Пораженията в тези случаи са: от шума – увреждане на слуха, а ако паднат от пералнята – фрактури.
„Имаме бум и на електрически изгаряния при децата, приехме 15 такива малки пациенти“, добави доц. Аргирова. Пораженията се наблюдават при малките до 4 г. и при по-големите над 15 г. Малчуганите пипали елпроводници у дома, по които тече нисковолтов ток. А тийнейджърите се разхождали по жп релси, водени от романтични подбуди, така както са виждали певци и актьори в клипове и филми. „Там се катерят върху вагони, попадат в електромагнитно поле, образува се високоволтова дъга, а травмите са изключително тежки“, разказа доцентката. В такива случаи се запалват дрехите, стига се до пламъковото изгаряне, което е в комбинация с въздействието от високоволтовия ток. За щастие тези деца са спасени.

Но понякога се стига до овъгляване на крайници и дори ампутацията им.
Доц. Аргирова допълни, че повечето от пострадалите, качили се на електрически стълбове, са от добри семейства и отличници, но тъй като са много любознателни, стигат и до опасните за живота места. Подобен е случаят с дете, което в момента лежи с изгаряния и тежки травми в „Пирогов“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.