Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга „Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Реджеп Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

АПИ стартира обществени поръчки за половин милиард лева

Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Приспиване със сешоар причини изгаряния на три бебета, спасяват ги в “Пирогов”

Мъници с изгаряния от втора и трета степен в „Пирогов“

Тийнейджъри търсят романтика с разходки върху жп релси и вагони, удря ги високоволтов ток

За да приспят по-бързо новородени и бебета, родители поставят в кошчето или леглото им сешоар. Шумът и вибрацията ги унасят, но в даден момент уредът нагрява шията или друга част от тялото им. „Причинява им изгаряния от втора, а на места и от трета степен, и ги водят при нас. Имахме три такива случая“, съобщи вчера за „Труд“ доц. Мая Аргирова, началник на отделението за изгаряния при деца в „Пирогов“.

При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията, е продължило около 2 месеца. Равносметката е т. нар. лоши белези, тъй като при децата до 3 г. шията е място, което предразполага към хипертрофични цикатрикси и келоиди (белези).

Родителите на пострадалите бебета разказали на доц. Аргирова, че чели за приспиването със сешоар в интернет. Със същата цел някои от тях включвали абсорбатор или прахосмукачка, а други поставяли мъниците върху работеща пералня. Пораженията в тези случаи са: от шума – увреждане на слуха, а ако паднат от пералнята – фрактури.
„Имаме бум и на електрически изгаряния при децата, приехме 15 такива малки пациенти“, добави доц. Аргирова. Пораженията се наблюдават при малките до 4 г. и при по-големите над 15 г. Малчуганите пипали елпроводници у дома, по които тече нисковолтов ток. А тийнейджърите се разхождали по жп релси, водени от романтични подбуди, така както са виждали певци и актьори в клипове и филми. „Там се катерят върху вагони, попадат в електромагнитно поле, образува се високоволтова дъга, а травмите са изключително тежки“, разказа доцентката. В такива случаи се запалват дрехите, стига се до пламъковото изгаряне, което е в комбинация с въздействието от високоволтовия ток. За щастие тези деца са спасени.

Но понякога се стига до овъгляване на крайници и дори ампутацията им.
Доц. Аргирова допълни, че повечето от пострадалите, качили се на електрически стълбове, са от добри семейства и отличници, но тъй като са много любознателни, стигат и до опасните за живота места. Подобен е случаят с дете, което в момента лежи с изгаряния и тежки травми в „Пирогов“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.