Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Защо сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона?

„Много учени се опитаха да разберат защо сперматозоидите се отличават с толкова голямо многообразие при положение, че имат една и съща цел – да оплодят яйцеклетка“, заявява съавторът на ново ново изследване, цитирано от Science World Report.

Логично е едрите животни да произвеждат големи сперматозоиди. Налице обаче е тъкмо обратното.

Като използвали данни за 100 вида бозайници, от мишки до слонове, Люполд и Джон Фицпатрик от университета в Стокхолм в Швеция, установили, че размерите на животното все пак са определящ фактор за еволюцията на сперматозоидите.

Малките бозайници са по-скоро „икономични“, що се отнася до количеството произведени сперматозоиди, но произвеждат много големи сперматозоиди. Едрите бозайници пък произвеждат голямо количество сперматозоиди.

„Тъй като при едрите бозайници репродуктивната система на женската е с големи размери, сперматозоидите рискуват да се „загубят“ в нея“, посочват Люполд и Фицпатрик.

„В този случай увеличаването броя на сперматозоидите е най-добрата стратегия. Така мъжкарят увеличава шансовете си да оплоди женската“, допълват още те.

Мъжкарт обаче не може да увеличи броя на произведените от него сперматозоиди, ако нараснат размерите им. При едрите бозайници количеството е предпочетено пред качеството.

„При дребните животни рискът от загуба е много по-малък. Затова дължината на сперматозоида има предимство“, отбеляза Люполд.

Това може да обясни защо винарката произвежда сперматозоиди, които са 20 пъти по-големи от размерите й, а сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.