Двама наддаваха за БТК в Лондон, новият собственик ясен в петък

Двама кандидати са били допуснати до търга за продажбата на БТК в Лондон, състоял се вчера. Това са гръцката компания “Олимпия”, притежавана от Панос Германос съвместно с американския хедж фонд Third Point, и българинът Спас Русев, научи “Труд”.

Наддаването е започнало в 13 часа българско време, но от офиса на продавача - руската VTB Capital, заявиха, че ще съобщят резултата в петък.

Първоначално имаше и трета подадена оферта - от Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор UPC. Миналата седмица обаче членът на надзорния съвет на БТК Милен Велчев каза пред “Труд”, че до наддаването ще бъдат допуснати само кандидатите, които до края на деня в сряда заплатят депозит за участие. Той е бил 18 млн. евро и е бил платен само от двамата кандидати.

На търга се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург “Интер В” (InterV), което през две други дружества е собственик на 100% от БТК. До продажбата се стигна, след като отпуснатият на телекома с помощта на руската VTB Capital заем от 150 млн. евро не бе върнат.

VTB Capital е собственик на 33,33% от БТК, но обезпечението за кредита бяха 100% от акциите на “Интер В”. Акционер с 43,33% в БТК е Цветан Василев. Ексбанкерът няма да получи нищо, тъй като неговите сметки са блокирани от държавата. Акциите на “Интер В” също са запорирани от държавата и за да получи достъп до БТК, новият й собственик ще трябва да изплати на България кредитите от КТБ, дадени при покупката на телекома през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес