Полицията щурмува хотела в Мали, където джихадисти държат 170 души за заложници (Снимки)

Малийските сили за сигурност за сигурност са щурмували хотела „Радисън“ в Бамако, където 170 души са взети за заложници от джихадисти. Около 10 души са изведени от хотела, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Според източник на Ройтерс нападателите са общо 10 души. От полицията потвърдиха, че те са надавали възгласи "Аллах е велик" когато са нахлували в хотела.

По-рано стана ясно, че джихадистите са освободили част от заложниците, които могат да цитират Корана.

По непотвърдена информация има петима убити. Според местни медии сред загиналите има както служители, така и гости на хотела. Ранени са поне двама охранители, предаде Ройтерс.

По информация на "Интерфакс" Алико Данготе вероятно е сред заложниците. Той е най-богатият човек в Африка. Състоянието на нигериеца Данготе се оценява на 14.7 милиарда долара и е спечелено от търговия със захар и брашно. Според непотвърдената информация, милиардерът е пристигнал вчера в Мали, за да преговаря за доставки с президента на страната.

Очевидци съобщават пред местни медии, че освен оръжия, джихадистите имат в себе си и гранати.

Двама души са взели за заложници най-малко 140 гости и 30 служители на хотела, стана ясно от изявление на хотелската верига.

Хотелът е бил зает на 90 процента от капацитета му.

Според Франс прес нападателите се намират на седмия етаж на хотела, като стрелят с автоматични оръжия. Полицията е отцепила района.

Според уебсайта „Jeune Afrique” собственикът на хотела е заявил, че трима въоръжени мъже са нападнали хотела. По думите му те са навлезнали в периметъра на хотела с автомобил с дипломатически номера и по този начин са избегнали проверката.

Американското посолство в Мали публикува препоръка към гражданите на САЩ да не излизат от домовете си.

През 2012 година северно Мали е окупирано от ислямски бунтовници, като някои от тях имат връзка с Ал Кайда. През януари 2013 година Франция се включва в офанзивата на страната срещу Ал-Кайда, които заплашваха да превземат Бамако.

През август предполагаеми ислямисти убиха 13 души, включително и петима служители на Обединените нации по време на заложническа криза в хотел в град Севаре, Мали. Мали е бивша френска колония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят