80 заложници освободени в Мали (видео на живо)

80 заложници са освободени в първия час на щурма на хотел "Радисън Блу" в Бамако, столицата на Мали, съобщава френският в. "Фигаро", като цитира държавната телевизия в африканската република.

Рано тази сутрин въоръжени плениха над 170 души в петзвездния хотел.

По обяд американски сили за сигурност започнаха щурм, съобщи електронното издание "Жьон Африк", като се позова на източници на ООН. Малко преди това от хотела бяха изведени две жени.

Има трима убити, съобщиха местните власти. Единият е гражданин на Франция, а другите двама - на Мали.

Сред гостите на хотела се смяташе, че е нигерийският милиардер Алика Данготе, най-богатият човек в Африка. Състоянието му възлиза на 2,6 милиарда долара и през 2014 г. той бе 23-ият най-богат човек в света според сп. "Форбс". По-късно обаче той отрече и уточни в туитър, че е бил в Мали вчера.

Твърди се, че в началото терористите са освобождавали заложници, ако цитират сури от Корана.

Нападението е дело на салафисткия Фронт за освобождение на Масина, заявиха от спецслужбите на Мали. Това е втората по сила ислямистка групировка в Африка след нигерийската "Боко Харам".

Един от освободените заложници обаче сподели пред в. "Дейли телеграф", че чул похитителите да говорят помежду си на английски.

Цел на нападателите са били екипажи на френската авиокомпания "Ер Франс", съобщава електронното издание "Жьон Африк.

Сред пленените са 7 китайци и трима белгийци. Вероятно има и американци.

Трима пилоти от Турските авиолинии са успели да избягат, съобщиха правителствени източници в Анкара.

Атаката става, докато малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта е на регионална среща на върха в Чад.

Трима тежко въоръжени нападатели нахлули в хотела рано тази сутрин. Те преминали през бариерата необезпокоявани, защото били в кола с дипломатически номера. В хотела терористите открили стрелба напосоки.

Според местния бизнесмен Гарба Конате обаче нападателите са 10 на брой. Те застреляли охраната пред хотела и влезли вътре с крясъци "Слава на Аллах!", заяви Конате по телефона за телевизия "Ал Джазира".

Мали е едно от гнездата на ислямския екстремизъм в Африка. През пролетта 2012 г. северната част на тази африканска страна бе превзета от групировки, свързани с "Ал Кайда".

От тази бивша френска колония са част от терористите, атакували през януари редакцията на сп. "Шарли Ебдо" в Париж и магазина за еврейска храна.

Същевременно Мали е посещавана от много туристи заради забележителностите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят