Награди за отличници

Роден през 2008 година, световният архитектурен фестивал се е превърнал в най-големото архитектурно събитие в края на всяка година, на което награди получават най-добрите. Изборът на отличниците се прави след няколкомесечна селекция, в която участваха над 700 проекта, разделени в 15 категории. На финалната права остават 200, които се борят в различни категории. Най-общо можем да ги поставим в две категории - бъдещи проекти и такива, които са или осъществени, или са в процес на изграждане. Те съответно са в подкатегории, включително сгради за офиси, за живеене, за комбинирано ползване, ландшафтни решения, еднофамилни къщи, търговски центрове, транспорт и т.н.
Тази година председател на голямото жури бе сър Питър Кук, а най-добрите бяха определени между 4 и 6 ноември в Сингапур. За мнозина в бранша наградите са равносилни на “оскари”, но в архитектурата.
И не защото домакин бе островният град държава, Голямата награда за сграда на годината остана там - за “The Interlace” (Преплетени). Това е жилищен комплекс, дело на 44-годишния германски архитект Оле Шеерен. Сградите в него са разположени една върху друга сякаш безразборно. Общата площ е 170 000 кв. м, в които има 1040 жилища с различна големина. Но това не са просто бетонни постройки, а пространство, в което има 8 вътрешни двора с много зеленина и вода и достатъчно пространство за отдих и игри на открито, включително и за спортуване. На покривите има градини и водопади, а на един от тях - и театър на открито. Затова не е случайно, че комплексът, чието изграждане започна през 2009 година, бе определен на фестивала и за най-добрия жилищен проект.
За най-добра сграда на бъдещето бе определен 151-метровият небостъргач, планиран от датския архитект Бярке Ингелс (41) за Ванкувър. Жилищната сграда с 49 етажа ще има триъгълна основа, но към върха си ще се превърне в квадрат.
Австралийското студио “March” победи в категорията “Интериор на годината” за решението си за лоби бара в дърво на “Хотел хотел” в Канбера. За целта са използвани 5000 дървени парчета, окачени на различни места, но и използвани за маси и места за сядане.
В категория “Религия” шампион е джамията, комбинирана с учебен център в Доха, Катар. Става дума за сграда с две минарета, които сякаш израстват от нея до височина 90 метра и са наклонени по посока на Мека. Реализацията е по проект на Mangera Yvars Architects - студио, базирано в Лондон и Барселона.
Проектът на архитектурното студио “Санджай Пури” от Мумбай за офиси в пустинния район Раджастан спечели наградата за офис сграда на бъдещето. Наречен “Резервоар”, комплексът ще бъде изграден върху пясъчник с водна площ в средата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл