На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Бонд боб яде ли?

Когато не е зает да се бие с лошите или да преследва такива с бързи коли, любимият на поколения британски шпионин Джеймс Бонд се радва на хубавите неща в живота. Като се започне от красивите жени, марковите дрехи и часовници и се стигне до гурме блюдата и качествените напитки. И така откакто на бял свят се появява първият роман на Иън Флеминг за Агент 007 – през 1953 г. – “Казино Роял”. Голямата популярност на героя обаче идва с филмовата поредица, която към днешна дата е от 24 филма, в които шестима актьори са играли ролята на Бонд.

Образът е марка, превърната в индустрия и вманиачила мнозина от няколко поколения, включително професионалисти в своята област. Такъв е младият фотограф от Нова Зеландия, но живеещ в Ню Йорк, Хенри Харгрийвс. Един от пристрастрените към темата за Агент 007, той се заема да покаже блюдата на Бонд. Уточнението е, че някои от тях изобщо не са се появявали във филмите, но са описани в книгите. Харгрийвс се заема да покаже някои от тях в изложба, като приготвянето им възлага на Шарлот Омне – готвач и стилист на храна.

Благодарение на тях светът може да види блюдо, описано в книгата “Диамантите са вечни” през 1956 година, а именно говеждо с аспержи. Във филма с Шон Конъри, излязъл през 1971 г., в който главната роля се изпълнява от Шон Конъри, то не е показано.

Роджър Мур, който е актьорът с най-голям стаж в ролята на Джеймс Бонд – в цели 7 филма, така и няма удоволствието да хапне на големия екран класическата комбинация от яйца, бекон и препечени филийки с масло, каквото има в романа “Шпионинът, който ме обичаше” (1962 г.), но не и в едноименния филм, появил се през 1977 г.

Точно същото се случва и с филма “Живей, а другите да умрат”, излязъл през 1973 г. и пак с Роджър Мур, защото мидите, сладката царевица и пилето “Мериленд” с бекон си остават само в романа, издаден през 1954 г.

Джордж Лейзънби, превъплътил се в Агент 007 само веднъж – през 1969 г. във “В тайна служба на Нейно Величество”, също не опитва пред камера нещо, което го има в едноименната книга (излязла през 1963 г.) – пилешко бутче със сметана.

Яйцата “Бенедикт” от книгата “Мъжът със златния пистолет” (1965 г.) си остават само там, без да се появят във филма (1974), в който Бонд отново е Роджър Мур.

Вече казахме, че Шон Конъри не успява да хапне говеждо с аспержи, но това не е всичко – великият актьор остава и без блюдо с говеждо “Кобе” във филма “Човек живее само два пъти” (1967). Читателите на книгата, появила се три години по-рано, обаче със сигурност са го срещнали.

Примерите са доста, като включват вкусотии като пушена шунка с праскови, спагети “Болонезе”, краб и маслен тост, филе от скъпата риба морски език и топъл уелски сандвич, както и омари.

И когато говорим за Джеймс Бонд, стил, класа и храна, няма начин да не стигнем и до напитките. В цели 8 филма безсмъртният агент се наслаждава в различни моменти и на различни места на шампанското Bollinger. Цената му за бутилка у нас надвишава 100 лева, а славата му в голяма степен се дължи именно на дългогодишната дружба с Бонд. През 2008 година по повод излизането на филма “Спектър на утехата”, в който Даниел Крейг показва умения като британския агент, Bollinger пусна специална серия от 207 броя сребристи “куршуми” с височина от 65 см, от които излиза черна бутилка с шампанско от 1999 г. Във вътрешността на “куршума” има място и за дребни мъжки аксесоари. Всеки комплект бе с уникален номер и в дървена кутия и цената за едни бе 4000 евро.

И да не си помислите, че сме забравили нещо, превърнало се в легенда, особено откакто бе онагледено през 2006 г. във филма “Казино Роял”. Разбира се, става дупа за коктейла “Веспър”, кръстен от Джеймс Бонд на Веспър Линд, неговото момиче във филма (ролите се изпълняват от Крейг и Ева Грийн). Та това е нестандартното мартини, в което вместо джин и вермут Бонд пожелава джин и водка. Всъщност авторът на коктейла е Иън Флеминг, описал го още през 1953 година в първия роман на британеца за героя му – сънародника му Бонд, Джеймс Бонд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.