Нов силен човек в „Левски“

Поне де юре в „Левски“ влиза нов силен човек - Спас Русев. Милионерът спечели търга за „Виваком“ в Лондон. Компанията е генерален спонсор на „сините“, а се предвижда на общото събрание в понеделник да придобие около 33% от акциите, с което ще има водещ дял в клуба.

Връзката с Русев явно е планирана. Едва ли е случайно насрочването на събранието 4 дни след търга. А в петък на „Герена“ царяха нерви, вероятно провокирани от намесата на Панос Германос в наддаването за „Виваком“...

Засега на „Герена“ усърдно крият дори дали е възможно Русев лично да вземе акциите, или ще действа чрез новата си фирма. Нямат потвърждение и прогнозите, че милионерът от Лондон ще се включи пряко чрез пост в новото ръководство на „Левски“ от понеделник. Но за „Виваком“ се пазят позиции и в надзорния, и в управителния съвет на клуба. На среща днес ще се обсъждат последните детайли, а всичко трябва да бъде гласувано на сбирката на около 1200 акционери в НДК. Присъствие на Русев на събранието? Също няма потвърждение. Нищо чудно милионерът да остане зад кулисите.

Но на „Герена“ цари оптимизъм. Водещ акционер в клуба става човек, смятан за един от най-силните лобисти в Европа, с необятни контакти, стигащи до президенти, премиери и кралски фамилии. И - ясно е, макар и без конкретика - с много едро състояние. Способен е да уреди нови рекламодатели, да се вдигне бюджетът, както и заплатите за нови звезди, но - развитието предстои.

Русев е фен на футбола, най-вече на „Челси“, но има стара връзка с „Левски“. Той присъства още на церемонията за 80-годишнината на клуба през 1994 г. Появи се за мачовете с „Челси“ през 2001-ва и 2006-а в Лондон, както и за двубоя с „Ливърпул“ на „Анфийлд“ през 2004-та, когато бе в един хотел с отбора - „Радисън“. Преди 14 г. Русев организира парти в дома на ирански бизнесмен в Лондон и покани Наско Сираков, Станимир Стоилов и Георги Иванов. Милионерът се познава лично с (почти) всички „сини“ фактори в последния четвърт век. Преди няколко години му предлагаха да се включи в „Левски“, но тогава отказа.

Пускат само Краев и при едра оферта

Божидар Краев е единственият, когото „Левски“ е склонен да продаде, но само при оферта към 1 млн. евро. Иначе и 18-годишният нападател, и клубът не желаят раздяла.
„Левски“ засега отказва продажба на Георги Костадинов и Джереми де Нойер, за които има оферти от Турция, Казахстан и Холандия. Договорите на двамата не изтичат след сезона за разлика от Роман Прохазка, за когото също има предложение от чужбина. Засега словакът иска да поднови контракта си, който е до юни.

„Левски“ държи да запази основния състав, включително чрез повишаване на заплати. Раздяла се очертава с Живко Миланов, който има едра оферта от Русия, а засега е по-вероятно Владимир Гаджев да остане. Предстоят преговори за късане на договорите с Денис Мамудов и Линел Китамбала.

Гаджев и Мики Орачев нямат да се възстановят за неделния мач с „Пирин“ в Благоевград.

На стадиона ще се влиза с документ за самоличност - част от нови мерки за сигурност. „Пирин“ ще излезе с фланелки „Не на трафика на хора“. „Трите точки са ни нужни като хляба“, заяви треньорът Наджи Шенсой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ