Златни коли ръмжат в Дубай

Не всичко, което блести, е злато, но пък се продава добре. Особено в Близкия изток. И по специално в Дубай. Там живеят над 500 добре облечени (с костюми или с бели роби) бизнесмени, които имат повече от 30 милиона долара в банката. И тъй като парите им в повечето случаи се множат бързо като броя на мигрантите в Европа, се налага да ги харчат. Автомобилните производители само това чакат, за да измъкнат тлъсти пачки между широките пръсти на шейховете. От 2005-а насам на всеки две години в Дубай се организира автомобилно изложение, което се превръща в панаир на суетата и парад на най-скъпите и най-расови модели. И тази есен автосалонът в емирството поднесе на платежоспособното население излъскана стока и тя се продаде като топъл хляб.

На търговците от Brabus изобщо не се наложи да чакат края на петдневното събитие, за да намерят купувач на една много специална S-класа с цена 400 000 евро. Само няколко часа след откриването на изложението тя вече имаше собственик, който получава срещу парите си автомобилен уникат. Лимузината е наточена до 900 конски сили от Brabus (втория по продукция тунер на Mercedes след AMG) и съществува в един единствен екземпляр – Rocket 900 Desert Gold. Той е боядисан в неповторим цвят „пустинно злато”, отличава се с редица дизайнерски и аеродинамични елементи като черните 21-инчови джанти със златни ивици, а кожата в купето е съшита с над 350 златни шева. Супермашината може да лети по магистралите между дюните с над 350 км/ч и да ускорява от 0 до 100 км/ч само аз 9 секунди благодарение на техническите доработки като шлифовани цилиндри, специален колянов вал, увеличени компресори и много нови настройки. Мощен, бърз, рядко срещан и „златен” – точно по вкуса на шейховете.

Те обичат да бъдат единствени и безподобни. И да го афишират. Това обяснява и друг уникат от изложението в Дубай – купето Tiger Phantom от специалната програма на Rolls-Royce за индивидуализация Bespoke. Единственият по рода си гигант с две врати хваща окото с двуцветната комбинация на светло и тъмно оранжево и с поръчковата декорация на тигър върху каросерията, направена ръчно от художник. Явно собственикът на този автомобилен „звяр” има специално отношение към тигрите, а нищо чудно да си отглежда някой в пустинята, пардон –в двора си.

Land Rover зарадва богатите почитатели на офроуда в Дубай с ултра луксозно оборудван модел Range Rover SV Autobiography с компресорен двигател V8 с 550 коня по случай 45-ия рожден ден на Range Rover. От десетилетия това е най-популярният всъдеход за сафарита из дюните заедно с G-класата на Mercedes и Toyota Land Cruiser. Британската компания показа също три от суперколите в нашумелия филм „Спектър” за Джеймс Бонд – Jaguar C-X75, Range Rover Sport SVR и Land Rover Defender Big Foot. Друг от експонатите в изложението успешно може да получи роля за автомобил на злодея, който преследва Бонд – Panoz Esperante Spyder GT. Американският „звяр” с 560 коня под капака е всичко друго освен красив, но определено изглежда зрелищно. Не по-малко атрактивно е творението на британския предприемач Дейв Браун, който създаде копие на първата прочута кола на Бонд – Aston Martin DB5 и я представи в Дубай като Speedack GT. Тя ще се сглоби в лимитирана серия от 100 екземпляра, всеки с цена от 1 милион евро нагоре. Точно такива коли купуват шейховете. Нищо чудно, щом като за един кон или камила са склонни да похарчат дори повече.

Преди 30 години почват да асфалтират пътищата

Едва преди три десетилетия в Дубай и останалите емирства започват масово да асфалтират пътища и да подобряват уличната мрежа. Отпреди това в местните жители е останала привързаността към високопроходимите автомобили, които са използвали в пустинята. По онова време е било невъзможно придвижването със спортни коли, а днес те са паркирани на всеки ъгъл в големите градове. Впечатляващите автомобили имат нужда от впечатляваща среда и сега вече я имат в мегаполисите на емирствата.

Емирствата са Меката на скъпите автомобили

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са райско кътче за производителите на най-скъпите автомобили. Въпреки че населението е малко над 9 милиона души (от които само 1,4 млн. са местни жители), те купуват почти толкова коли Rolls-Royce, колкото в десетки пъти по-големи държави и пазари като САЩ, Китай и Русия. Никъде другаде Bentley не продава толкова много автомобили, колкото в ОАЕ. Постоянно расте търговията на Land Rover. Много от общо 450-те произведени екземпляра на най-бързия и най-скъпия сериен модел Bugatti Veyron, в това число и последният, са купени от богаташи от емирствата. Тази година там ще се продат над 400 000 нови коли, а шоурумовете на скъпите марки никнат като гъби след дъжд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили