25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Търсенето на офиси се увеличава

Търсенето на офис площи в България продължава да се увеличава. Клиентите обръщат поглед и извън София и отделят все по-голямо внимание на иновациите в сградите и ефективното използване на ресурсите. Добрата локация обаче продължава да бъде приоритет. Тази картина пред развитието на сегмента очертаха мениджъри от имотния бранш на конференцията за инвестиционни проекти и пазара на недвижими имоти BalREc, която се състоя миналата седмица.

Тенденцията е в унисон със случващото се в Европа. По данни на консултантската компания JLL търсенето на офис площи на Стария континент се ускорява, а общият обем на усвоени офиси бележи 30% ръст на годишна база.

На този фон експертите у нас отбелязват, че в София вече има недостиг на служебни помещения. Новите играчи вече търсят място за първия си офис извън столицата, каза Георги Киров, директор в “Колиърс Интернешънъл”.

Тенденцията на активизирано търсене се запазва. Сключват се по-малко сделки, но за по-големи площи, отбеляза Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” във “Фортън”. Недостигът на имоти кара купувачите да променят стратегията си. Нарастват сключените сделки преди акт 16 на сградата, защото през последната година имаше по-малко предлагане на офисни проекти клас А. Прогнозираме, че тази тенденция ще се запази и догодина, каза Даниела Бойчева от “Колиърс Интенешънъл”.

Офис пазарът в България достига зрелост. Клиентите търсят по-големи площи, но локацията остава приоритет, коментира Адина Уелш, изпълнителен директор на “Експо 2000 офис парк”. Тя добави, че купувачите наблягат на ефективността на сградите и имат нови изисквания за ефективното използване на ресурсите. Акцент се поставя върху технологиите и иновациите. Офисната среда придобива все по-голямо значение, каза Уелш.

Изискванията на клиентите поставят нови предизвикателства пред инвеститорите. Проектите трябва да залагат на иновации. Клиентите се ориентират към зелени решения, използване на възобновяеми източници на енергия и ефективно управляване на ресурсите. Купувачите искат не само снижаване на разходите, но и създаване на среда, коментира арх. Ангел Захариев, управител на “АиА Архитекти”, представител на Capital Ford.

Инфраструктурата и кадрите определят наемането на склад

Наличието на квалифицирани кадри, подходящ терен и достъпна инфраструктура са основните фактори, които определят наемането на даден индустриален имот. Това коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във „Фортън“ по време на конференцията за имотния пазар BalREc.

Според мениджърите в бранша пазарът се развива умерено като отражение на случващото се в икономиката. Българските тенденции следват европейските, а цените вървят нагоре. Очакванията на експертите за 2016 г. са положителни и са свързани с процесите, започнали през миналата година. Според бранша може да се развие потенциалът и на други райони освен Южна България.

Около 27% от клиентите на индустриални площи са от търговския сектор, 17% са от транспорт и логистика, 15% – електроника, 13% – строителство, коментира Симеон Митев, собственик на платформа БГСКЛАД, която съдържа около 4500 имота. В момента има повишен интерес към индустриални имоти, но малко сделки, добави той.
Наемателите стават все по-взискателни по отношение на логистичния продукт, коментира Александър Гебов, председател на Индустриален парк София Ийст. Най-сетне наемните нива отскочиха, но качественият продукт не е достатъчно оценен. Пазарът е чувствителен и няма много желаещи да инвестират, добави Гебов.

Забелязват се оптимизъм и положителни тенденции за развитието на имотния пазар във всички сегменти, отбеляза Пламен Андреев, управител на „Планекс Холдинг“. Той добави, че все повече се реализират проекти за преустройство на ваканционни хотели. Според управителя на “Бигла III” Красимир Шалев се наблюдава ръст в жилищното строителство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.