Арестуваха дъщерята на Цар Киро с 2 кг хероин

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при атаката в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Огромни миди се появиха в язовир във Видинско

Огромни миди са се появили в язовир „Дреновец“ във Видинско. Това сигнализираха пред „Труд“ жители на село Воднянци, които за първи път виждат подобни гиганти във водоема край селището си. Мидите били забелязани след спад в нивото на язовира, чийто бряг е осеян с гигантите.

Доц. Милчо Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН обясни, че без съмнение става въпрос за китайската блатна мида (Anodonta woodiana) – инвазивен азиатски вид, бързо разпространяващ се през последните години в редица страни от Европа. Среща се масово в река Дунав, долните течения на по-големите реки вливащи се в нея, както и в стоящи водоеми от Дунавския водосборен басейн – блата, езера, язовири.

Най-големите екземпляри от този вид могат да достигнат до 22-25 см дължина на черупката. Разпространението на мидата става лесно – чрез зарибителен материал или чрез свободно придвижване на рибите, в които се развиват глохидиумите (ларвите на мидите).

Мидите не са хищни, хранят се с микроорганизми и филтрират водата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.