Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Създадоха нов вид комар, устойчив срещу малария

В мазето на кампуса „Ървин“ на Калифорнийския университет, зад пет защитни врати, два екипа са създали нов вид комар, като се надяват, че насекомото ще помогне да се премахне маларията в глобален мащаб, пише The New York Times. Комарът носи две генни модификации. Едната е група от гени, направляващи производство на антитела срещу паразита на маларията, чийто носител е комарът. Комари с тези гени са устойчиви срещу паразита и не разпространяват малария.

Другата модификация е група от генетични елементи, чиято функция е да внедрят устойчивите на малария гени сред природната популация на комарите. Когато устойчив срещу малария мъжки екземпляр се чифтосва с женски, тези генетични елементи управляват както собственото си копиране, така и това на устойчивите гени от мъжките в женските хромозоми. Очаква се, че това ще позволи модифицираните гени да се разпространят бързо и да завладеят популацията в рамките на десет поколения или един единствен сезон. Огромен регион би могъл да се освободи от маларията, която убива приблизително 600 хиляди души годишно, предава Фокус.

Учените планират да усъвършенстват генетичния код на комарите и да проведат опити в клетки. Изследователите се надяват да получат разрешение и за полеви експерименти, но са предпазливи. Пускането в природата на генетично модифицирани комари, които отхвърлят паразите на маларията, на пръв поглед изглежда минимална и благоприятна намеса. Точно такава генетична модификация обаче досега не е внасяна в дивата природа и биолозите се стремят да избегнат изненади, които биха предизвикали враждебно обществено отношение към новата технология.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.