Румен Петков за разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат: Не се прави така

Мъж беше намушкан с нож в центъра на Велико Търново

Откриха паметник на подводничаря във Варна

Нора Недкова седна на детектор на лъжата Според слуховете взела 300 лева за секс

Румен Петков: 34 души в бордове в енергетиката вземат по 800 000 лв. на година

Цветан Цветанов присъства на сватбата на холивудския актьор Бен Крос и приятелката му Деана в Жеравна (СНИМКИ)

Роми нападнаха полицаи в Раковски, забиха БМВ в патрулка

Румен Петков: Структурата на Гражданска защита е разрушена През 2007-ма арестуваха бандата на Очите при брилятна акция на МВР, през 2009-та уволниха хората, които я тикнаха зад решетките

Здрава родилка е починала в сливенската болница

Започна държавното погребение на загиналите при срутването на моста в Генуа

Премиерът Борисов: Пловдив излиза на едно от челните места в света като чукнеш в Гугъл

Една година без питейна вода в първомайско село

Зам.-кметът Евгени Крусев: Ремонтът на бул. „България” ще приключи по-рано от предвиденото

Ердоган: Никой няма да успее да спре развитието на Турция Страната няма намерение да променя курса си, заяви президентът

Почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

Създадоха нов вид комар, устойчив срещу малария

В мазето на кампуса „Ървин“ на Калифорнийския университет, зад пет защитни врати, два екипа са създали нов вид комар, като се надяват, че насекомото ще помогне да се премахне маларията в глобален мащаб, пише The New York Times. Комарът носи две генни модификации. Едната е група от гени, направляващи производство на антитела срещу паразита на маларията, чийто носител е комарът. Комари с тези гени са устойчиви срещу паразита и не разпространяват малария.

Другата модификация е група от генетични елементи, чиято функция е да внедрят устойчивите на малария гени сред природната популация на комарите. Когато устойчив срещу малария мъжки екземпляр се чифтосва с женски, тези генетични елементи управляват както собственото си копиране, така и това на устойчивите гени от мъжките в женските хромозоми. Очаква се, че това ще позволи модифицираните гени да се разпространят бързо и да завладеят популацията в рамките на десет поколения или един единствен сезон. Огромен регион би могъл да се освободи от маларията, която убива приблизително 600 хиляди души годишно, предава Фокус.

Учените планират да усъвършенстват генетичния код на комарите и да проведат опити в клетки. Изследователите се надяват да получат разрешение и за полеви експерименти, но са предпазливи. Пускането в природата на генетично модифицирани комари, които отхвърлят паразите на маларията, на пръв поглед изглежда минимална и благоприятна намеса. Точно такава генетична модификация обаче досега не е внасяна в дивата природа и биолозите се стремят да избегнат изненади, които биха предизвикали враждебно обществено отношение към новата технология.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.