Създадоха нов вид комар, устойчив срещу малария

В мазето на кампуса „Ървин“ на Калифорнийския университет, зад пет защитни врати, два екипа са създали нов вид комар, като се надяват, че насекомото ще помогне да се премахне маларията в глобален мащаб, пише The New York Times. Комарът носи две генни модификации. Едната е група от гени, направляващи производство на антитела срещу паразита на маларията, чийто носител е комарът. Комари с тези гени са устойчиви срещу паразита и не разпространяват малария.

Другата модификация е група от генетични елементи, чиято функция е да внедрят устойчивите на малария гени сред природната популация на комарите. Когато устойчив срещу малария мъжки екземпляр се чифтосва с женски, тези генетични елементи управляват както собственото си копиране, така и това на устойчивите гени от мъжките в женските хромозоми. Очаква се, че това ще позволи модифицираните гени да се разпространят бързо и да завладеят популацията в рамките на десет поколения или един единствен сезон. Огромен регион би могъл да се освободи от маларията, която убива приблизително 600 хиляди души годишно, предава Фокус.

Учените планират да усъвършенстват генетичния код на комарите и да проведат опити в клетки. Изследователите се надяват да получат разрешение и за полеви експерименти, но са предпазливи. Пускането в природата на генетично модифицирани комари, които отхвърлят паразите на маларията, на пръв поглед изглежда минимална и благоприятна намеса. Точно такава генетична модификация обаче досега не е внасяна в дивата природа и биолозите се стремят да избегнат изненади, които биха предизвикали враждебно обществено отношение към новата технология.

Коментари

Задължително поле