Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Смъртността при българските мъже в активна възраст – много по-висока от средноевропейската

В най-оптимистичния вариант населението на страната ни може да се увеличи с няколкостотин хиляди души, а в най-лошия – да остане на сегашното си ниво или да намалее малко в следващите 15 години.

Това коментира директорът на Института за икономически изследвания към БАН професор Митко Димитров на конференция, на която беше представена стратегия за демографснкото развитие на населението в страната ни през следващите 15 години, предаде БНР.

Съвсем естествено раждаемостта в страната следва развитието на икономиката, като по-големият проблем обаче е смъртността при българските мъже в активна възраст, която е много по-висока от средноевропейската, посочи ученият.

Следователно пазете мъжете – имайте специална политика на грижа към българските мъже. Преждевременната смъртност означава смъртност на мъже, които са глави на семейство или хора, които са в разцвета на силите си – с квалификация и с определена работа, така че загубите не са само трагични за семейството, а те са и икономически, и социални. Има много силни измерения и за цялото общество, кометира проф. Димитров.

Освен намаляване на смъртността и поощряване на естествения прираст на населението, резерви за да не се стопим като нация, може да се търсят и в механичния прираст. Необходимо е да се стимулира обратно връщането в страната на напусналите я българи, както и да се привлекат мигранти от други страни, допълни още специалистът.

„Когато говорим за мигранти, много е важно това да бъдат хора, които да могат да се интегрират в обществото. Никое общество не е длъжно да приема хора, които ще бъдат чужди или враждебни на неговите ценности, както и на неговата култура и бит“, отбеляза още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.