Смъртността при българските мъже в активна възраст - много по-висока от средноевропейската

В най-оптимистичния вариант населението на страната ни може да се увеличи с няколкостотин хиляди души, а в най-лошия - да остане на сегашното си ниво или да намалее малко в следващите 15 години.

Това коментира директорът на Института за икономически изследвания към БАН професор Митко Димитров на конференция, на която беше представена стратегия за демографснкото развитие на населението в страната ни през следващите 15 години, предаде БНР.

Съвсем естествено раждаемостта в страната следва развитието на икономиката, като по-големият проблем обаче е смъртността при българските мъже в активна възраст, която е много по-висока от средноевропейската, посочи ученият.

Следователно пазете мъжете - имайте специална политика на грижа към българските мъже. Преждевременната смъртност означава смъртност на мъже, които са глави на семейство или хора, които са в разцвета на силите си - с квалификация и с определена работа, така че загубите не са само трагични за семейството, а те са и икономически, и социални. Има много силни измерения и за цялото общество, кометира проф. Димитров.

Освен намаляване на смъртността и поощряване на естествения прираст на населението, резерви за да не се стопим като нация, може да се търсят и в механичния прираст. Необходимо е да се стимулира обратно връщането в страната на напусналите я българи, както и да се привлекат мигранти от други страни, допълни още специалистът.

"Когато говорим за мигранти, много е важно това да бъдат хора, които да могат да се интегрират в обществото. Никое общество не е длъжно да приема хора, които ще бъдат чужди или враждебни на неговите ценности, както и на неговата култура и бит", отбеляза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве