На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Заселваме 7000 бежанци заради демографската криза

Заселване в България на бежанци от Близкия изток и от Африка – това е една от препоръките на учените от БАН за преодоляването на демографската криза у нас. Мярката е записана в доклад за изпълнението на стратегията за демографско развитие на българското население до 2030 г., представен по-рано днес.

Директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров изреди мерките за подобряване на демографската ситуация в страната, сред които и квота за настаняване на бежанци у нас, „между 0,8 и 1 промила от населението“. Спрямо данните от последното преброяване това означава, че в България трябва да се настанят дългосрочно около 7200 бежанци. Проф. Димитров препоръча също държавата да не отказва квотата за заселване на бежанци, която се очаква да ни определи Европейският съюз. За България се обсъжда квота от 1302-ма бежанци.

В доклада не се посочва как България би могла да задържи бежанците. Практиката до момента показва, че огромното мнозинство от тях само минават през страната и не желаят да потърсят убежище тук, предпочитайки Западна Европа.
По-сериозен източник на прираст на населението според учените от БАН са икономическите мигранти от страни, които се стремят да се присъединят към ЕС. Според техните изчисления през следващите 15 години в България биха могли да се привлекат между 45 хил. и 185 хил. души. За сравнение през миналата година у нас право да пребивават са получили 8975 души от подобни страни, докато в по-либералните в това отношение държави, като например Полша, са допуснати 355 418 души.

Учените от БАН препоръчват и по-активна политика зае привличане на българите от чужбина обратно в страната. За да се стимулират младите ни сънародници, държавата трябвало да им предостави поне 4000 стипендии. В същото време в доклада на БАН се залага у нас да се върнат между 60 хил. и 180 хил. емигранти на фона на обратната тенденция – годишно страната ни напускат между 50 хил. и 70 хил. българи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.