Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Заселваме 7000 бежанци заради демографската криза

Заселване в България на бежанци от Близкия изток и от Африка – това е една от препоръките на учените от БАН за преодоляването на демографската криза у нас. Мярката е записана в доклад за изпълнението на стратегията за демографско развитие на българското население до 2030 г., представен по-рано днес.

Директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров изреди мерките за подобряване на демографската ситуация в страната, сред които и квота за настаняване на бежанци у нас, „между 0,8 и 1 промила от населението“. Спрямо данните от последното преброяване това означава, че в България трябва да се настанят дългосрочно около 7200 бежанци. Проф. Димитров препоръча също държавата да не отказва квотата за заселване на бежанци, която се очаква да ни определи Европейският съюз. За България се обсъжда квота от 1302-ма бежанци.

В доклада не се посочва как България би могла да задържи бежанците. Практиката до момента показва, че огромното мнозинство от тях само минават през страната и не желаят да потърсят убежище тук, предпочитайки Западна Европа.
По-сериозен източник на прираст на населението според учените от БАН са икономическите мигранти от страни, които се стремят да се присъединят към ЕС. Според техните изчисления през следващите 15 години в България биха могли да се привлекат между 45 хил. и 185 хил. души. За сравнение през миналата година у нас право да пребивават са получили 8975 души от подобни страни, докато в по-либералните в това отношение държави, като например Полша, са допуснати 355 418 души.

Учените от БАН препоръчват и по-активна политика зае привличане на българите от чужбина обратно в страната. За да се стимулират младите ни сънародници, държавата трябвало да им предостави поне 4000 стипендии. В същото време в доклада на БАН се залага у нас да се върнат между 60 хил. и 180 хил. емигранти на фона на обратната тенденция – годишно страната ни напускат между 50 хил. и 70 хил. българи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.