Депутатите избраха Фискалния съвет, Борис Грозданов е неговият председател

На днешното си пленарно заседание Народното събрание подложи на гласуванe и избра председател и членове на Фискалния съвет, съобщи „Фокус” .

Фискалният съвет е новосъздаден независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Неговата цел е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Той се състои от четирима членове и председател с 6-годишен мандат.

Издигнатите кандидатури за членове на съвета бяха общо 7. Член на фискалния съвет стана Борис Грозданов, чиято кандидатура бе издигната от ПП ГЕРБ. Той получи 159 гласа „за” и 2 гласа „против”. НС прие кандидатурата и на Григорий Вазов, който бе издигнат от ПФ и получи 132 гласа „за, 5 гласа „против” и 14 – „въздържал се”. За член на съвета бе избрана и Дора Андреева, която бе издигната от ПП на БДЦ и събра 101 гласа „за”, и само 1 глас „против”. Кандидатурата на ПП на Реформаторския блок - Любомир Дацов също бе избран за член на Фискалния съвет, събирайки 141 гласа „за”, 0- „против” и 2 – "въздържал се”. Кандидатът на ПП ДПС Юнал Тасим също бе избран за член на съвета. Той получи 113 гласа „за”, 7 – „против” и 18 – „въздържал се”. НС отхвърли кандидатурите на Димитър Иванов и Георги Ганев, които не успяха да съберат достатъчен брой гласове. След като определи членовете на Фискалния съвет, НС премина и към избора на негов председател. След гласуване, за председател на съвета бе избран кандидатът на ГЕРБ Борис Грозданов, който поучи 119 гласа „за”, 0 гласа „против” и 8 гласа „въздържал се”. Новоизбраните председател и членове положиха клетва в НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси