„Гражданска отговорност” само с подпис

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще се сключва само с подпис на място или дистанционно чрез електронен подпис. Това каза вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури във връзка с промени в Кодекса за застраховането, гласувани на второ четене от икономическата комисия на парламента.
„Това е необходимо с цел при спор всяка една от страните да може да докаже, че договорът съществува”, обясни тя. По думите й, въпреки че подобно изискване съществува и сега, често изникват спорове след произшествие дали полицата е валидна. Именно за тази цел регулаторът предлага стикерът за „Гражданска отговорност” да остане задължителен.
„Стикерът има една основна функция - доказване на валидността на договора”, обясни Агайн. В отговор на твърденията за забраната на онлайн сключване на застраховката „Гражданска отговорност” зам.-шефът на КФН каза, че никой от новите текстове не вкарва подобна забрана.
Зам.-шефката на регулатора заяви, че се отказва от допълнителните правомощия, които й делегират някои от новите текстове в полза на цялата комисия, защото били тежки за поемане от едно лице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес