По делото “Червей” Атанас Атанасов свидетелства: Касим Дал се готвелда убива Лютви Местан

Не протестиращи, а Дал бил подслушван

Шефът на вътрешната комисия се информирал от анонимка

Шефът на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов получил анонимен сигнал, че отцепилият се от ДПС бивш депутат Касим Дал, който сега е от Реформаторския блок, готви убийството на лидера на ДПС Лютви Местан. Това заяви самият той пред Софийския градски съд (СГС) вчера. Атанасов добави, че Дал е бил подслушван незаконно и затова са били наказани няколко служители на МВР .

О.р. генералът бе разпитан като свидетел по делото за незаконните СРС-та по разработка “Червей”, по което подсъдими са бившата председателка на СГС Владимира Янева и шефът на “Вътрешна сигурност” към МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата Янева разрешила ползване на СРС за централния полицейски регистър в МВР, които били поискани от Костадинов в разрез със закона.

Малко преди да гръмне скандалът, Атанасов заяви в интервю, че незаконно са подслушвани участници в антиправителствените протести през 2013 г. Вчера той обясни, че в интервюто визирал подслушването на Дал и не знаел защо медиите обвързват думите му с “Червей”. Заради Дал Атанасов отишъл при служебния премиер Георги Близнашки и настоял да се извърши проверка, понеже се ползват СРС в предизборна кампания.

Ръководената от него вътрешна комисия изслушала длъжностни лица за “Червей”, но без резултат. “Прокуратурата се беше погрижила случаят да се покрие с държавна тайна”, каза Атанасов. Според него разследването започнало с 3-месечно закъснение и той бил извикан на разпит по “суперспешен начин”. “Прокуратурата се опита да прикрие дейността на някои длъжностни лица, които не знам по каква причина са близки на определени фактори от прокуратурата”, каза Атанасов.

Коментари

Задължително поле