Делян Добрев: При спиране на газа ще се наложат ограничения за някои от консуматорите

"От газовото хранилище в Чирен могат да се точат до 4-5 млн. кубика газ дневно, а от Гърция могат да идват още максимум 2. В същото време консумацията на синьото гориво у нас вчера е била 9 млн. кубика. При някакви сътресения и спиране ще трябва да ограничим някои от консуматорите". Това призна в студиото на „Лице в лице” на bTVпредседателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Той призна за рисковете след спирането на руските газови доставки за Украйна, след като преди това коментираше, че не очаква проблеми, тъй като ситуацията в момента е много по-различна от тази при предишното мащабно спиране от 2009 г., когато икономиката ни понесе сериозни щети.

"На този етап спадане на налягането няма, тоест Украйна не използва транзита за своята икономика.

През 2009 г. Украйна имаше само един източник – Русия. В момента Украйна от повече от година има алтернативни източници на газ – повече от 50% идват през Полша и Словакия”, посочи Добрев и допълни, че украинските хранилища са с пълен капацитет и са 30 пъти по-големи от Чирен.

По думите му преди 6 години страната ни не е имала договор за реверсивни доставки с Гърция и възможностите за използването на Чирен са били по-ограничени.

Добрев отбеляза, че в момента основен проблем е, че няма алтернатива. „Връзките (със съседните държави – б.р.) дори да ги има, няма газ”, посочи бившият енергиен министър, който припомни, че каспийският газ ще стигне до Европа чак през 2019 г., а втечненият не дава достатъчно конкурентна цена.

„Най-голямата енергийна сигурност са находища в България”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Той напомни, че през 2012 г. е бил сключен договор за проучване на черноморския блок „Хан Аспарух”, като до момента са направени изключително подробни проучвания и през февруари ще има проучвателен сондаж. Добрев посочи, че в румънския блок, който е по-малък от нашия, са били открити 84 млрд. кубически метра газ, който би стигнал за нуждите на България за 25 години напред.

До няколко седмици се очаква подписване на договор за проучване на още един блок – „Силистар”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес