Как се приготвя пуйка на Международната космическа станция (Видео)

По случай Деня на благодарността, който американците отбелязаха вчера, астронавти от НАСА показаха как приготвят пуйка на борда на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС.

Видеозапис с подробно описание на процеса на приготвяне бе качен на сайта на космическото ведомство.

За празничната трапеза бе приготвена пуйка с макарони, сос и грах. Както е видно от видеозаписа, всяка порция от това блюдо се съхранява в неголяма херметична опаковка в дехидратиран и замразен вид. За да може блюдото да стане годно за консумация, се използва специална инсталация. С нейна помощ, посредством клапан, пакетът с блюдото се напълва с гореща вода.

След 10-15 минути яденето е готово за консумация. Остава само пакетът да бъде разрязан с ножица. Както съобщиха от НАСА, празничното меню в четвъртък включваше също пушена пуйка, панирани картофи, царевичен хляб с подправки.

По данни на американското космическо ведомство, в празничното угощение взел участие целият екипаж на орбиталния комплекс. Астронавтите от НАСА освен това се обърнали към сънародниците си с приветствени думи по случай Деня на благодарността.

"Искаме да Ви пожелаем щастлив Ден на благодарността. Много сме благодарни, че имаме възможност да бъдем на МКС, да живеем и да работим в тази невероятна орбитална лаборатория. Тя е символ на онова, което може да се постигне, когато велики държави работят заедно в дух на разбирателство и сътрудничество и извършват изследвания за благото на всички земляни", заяви във видеообръщение Чел Линдгрен.

Коментари

Задължително поле