Управители на таксиметрови фирми в Пловдив укрили 1,7 млн. лева данъци

От 1700 таксита в Пловдив, 600 не са плащали каквито и да било данъци. Това показа мащабната проверка, предприета в началото на годината от Окръжна прокуратура, ТД на НАП и Икономическа полиция, съобщава БГНЕС.

Управител на две дружества вече е зад решетките заради над 1.5 млн. лева укрити данъци.

Образувано е и второ досъдебно производство срещу управител на таксиметрова фирма и двама други съучастници. Те ще отговарят за укриване на данъчни задължения в размер на 200 000 лева.

До 2007 година, когато е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на града са възлизали на около 750 000 лв. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за таксиметров транспорт, не са повече от 60 000 лв. годишно.

Установено е още, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани и в НАП. На практика липсва каквато и да е комуникация между двете институции по този въпрос, няма и ефективни механизми за отнемане на лицензи за таксиметров превоз след констатиране на нарушения.

През 2014 година са платени едва 26 000 лв. корпоративен данък. Приходите са намалели над 25 пъти, което дава основание на Окръжна прокуратура да предложи на данъчната администрация законодателни промени в пакета данъчни закони.

Очаква се комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, в който ще бъдат включени и предложения за необходимите законодателни изменения.

Коментари

Задължително поле