Женското лице на джихада

Млади момичета загърбват живота и роднините си, за да станат “булки на ИД”

AЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА

Историите, които ще ви разкажем, са само малка част от жестоката действителност. Те обаче са реален пример за разрастващата се война, която терористите от “Ислямска държава” (ИД) обявиха на света. Чрез силата на пропагандата, която обещава “героични” подвизи и вечната любов и признателност на Аллах, джихадистите успяват да привлекат все повече и повече членове към организацията си. Войната отдавна не се води само от мъже. Не само те проливат кръвта си в името на идеологията, която следват. Все по-често ставаме свидетели как млади момичета и жени загърбват живота и роднините си, за да се влеят в редиците на джихада, за да се бият наравно с мъжете, за да се вричат във вярност на “воини”, а накрая да станат вдовици на “мъченици”.

Сряда, 18 ноември. Драмата с ударите във Франция продължава. Този път в полезрението на парижани, медии и полиция е 26-годишната Асна Аит Булахсен. Тя ще бъде запомнена като първата жена камикадзе във Франция.

Къде обаче започва всичко? Родителите на Асна пристигат в Париж преди повече от 20 години. Впоследствие се разделят и заживяват на различни места. Момичето остава да живее с майка си. Сред приятелите си е известна като царицата на купоните. Някои от тях твърдят, че е прекалявала с алкохола и забранените субстанции. Родителите и брат й споделят пред АФП, че никога не се е интересувала от ислямската религия. Не е чела Корана, не е посещавала редовно джамия, където да се моли. Брат й обаче забелязва промяна в държанието й, когато преди половин година започва да носи никаб - една от традиционните дрехи, които обличат мюсюлманските жени, при положение че преди се е обличала светски. Обичала е да носи каубойски шапки, откъдето идва и прякорът й Каубойката.

Смята се, че Асна се влива в редиците на “Ислямска държава” заради предполагаемия си братовчед Абдулхамид Абауд, приеман за мозъка, който седи зад атентатите в Париж. Какво обаче може да накара младо момиче да отнеме живота си с цел да убие и десетки други? Този въпрос няма само един отговор.

Причините, поради които млади момичета се вливат в редиците на терористични групировки, не са малко. Някои търсят място, на което да се почувстват приети, където да имат семейство и приятели, които ги подкрепят. Други заминават от любов, подлъгани от джихадисти с обещания за вечен живот и героизъм. Трети искат да се сражават рамо до рамо с мъжете, четвърти - да им помагат в замислянето на ударите. Общото в случая е, че джихадистите се целят в млади момичета, тийнейджърки. Те са податливи на манипулация заради крехката си възраст и все още неоформените си характери. Момичета, които мечтаят за приключения и любов като по филмите.

Самра Кесинович и Сабина Селимович са част от тези девойки. Деца на босненски емигранти, намерили мястото си в Австрия. Те също се съблазняват от идеята да се превърнат в “джихадистки булки”. Преди да заминат за Сирия, оставят бележка: “Не ни търсете. Ние ще служим на Аллах и ще умрем за него”. Впоследствие разбират за какво всъщност иде реч, но вече е късно. Те се омъжват за джихадисти и забременяват. Профилите им в социалните мрежи са превзети от терористите, за да пропагандират идеите си сред останалите. Родителите и на двете момичета са покрусени и не могат да си намерят място от мъка. Децата им приемат друга вяра, заминават в непозната страна, и то при едни от най-опасните терористи в света.

В началото на годината Елиф Й. от Германия взема решението да стане “съпруга на “Ислямска държава”. Тя избира съдбата си, сключвайки брак с мъж, който помага на терористите. Двамата живеят в Ракка, Сирия, а Елиф не спира за използва фейсбук профила си, за да привлича още поддръжници. Ясно е, че момичето се радикализира бързо и няма намерение да спира. Тя описва живота на съпругите на джихадисти, които си седят вкъщи и готвят, нямат достъп до интернет и постоянно чакат мъжете си, отсъстващи по цели дни, а понякога и седмици. Елиф обаче прави изключение от тях. Тя има редовен достъп до интернет, откъдето пропагандира живота сред терористите. Експерти смятат, че главнокомандващите й имат доверие, щом й позволяват да го използва.

През лятото на миналата година “Ислямска държава” обяви създаването на “Ал Ханза” - женска бригада в Ирак и Сирия. Предполага се, че главната фигура в нея е Акса Махмуд. Тя е на 21 години от Глазгоу, Шотландия, и се смята, че е член на организацията от ноември 2013 г. , когато заминава за Сирия. Като малка Акса е учила в частни училища, а мечтата й е била да стане лекар. Изведнъж обаче напуска университета, без да предупреди никого. Изчезва по същия начин, без бележка, без сбогуване. Тя също избира живота на терорист, участвайки активно в процесите на групировката. И сключва брак с неин член. Акса е поредната жена, която активно пропагандира смърт за немюсюлманите и световен джихад. Тя приканва последователите си в туитър да излязат по улиците на Великобритания и да сеят смърт. Махмуд твърди, че се е посветила на каузата да омилостиви и достави удоволствие на Аллах.

Лиса Борш е 16-годишна ученичка от Дания. Провокирана от видео, разпространено от ИД, в което терористи обезглавяват британски заложници, тя убива майка си с кухненски нож. Помага й нейният любим - радикализираният Бактар Мохамед Абдула. Под негово влияние и други по-възрастни мюсюлмани, изповядващи идеологията на ИД, момичето започва да живее с идеята да стане част от групировката. Тя не спира да гледа публикуваните ужасяващи видеа, показващи обезглавявания и разстрели на заложници, в продължение на месеци. Майка й се опитва да я върне в правия път, молейки я да спре да се вижда с Абдула. Лиса обаче не иска и да чува. Майката е убита от двамата, а в момента девойката излежава 9-годишна присъда за деянието си. А “любовта на живота й” най-вероятно търси следващата си жертва, ако вече не я намерил. “Събратята” му му помагат, може би те също участват.

Жените са тези, които са благословени от Господ, без значение кое е неговото име, да даряват живот. Те са тези, които носят тази благословия в себе си. Неразбираемо и неприемливо е една жена да погуби освен своя живот, но и този на десетки хора около нея. Неразбираемо и неприемливо е всеки ден да умират невинни хора, без значение от възрастта, пола, етноса или религията си. Неразбираемо и неприемливо е да бъдат отнемани хиляди човешки животи, от когото и да било.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл