ЕК не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли

Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни. Това написа Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на ЕК, в официално писмо да главния прокурор на България.

"Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли. Ролята на Комисията не е да влиза в дискусии за това как държавите-членки следва да организират независими разследвания на отделни предполагаеми случаи. Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни.

Независимостта на съдебната власт е крайъгълен камък за всяко демократично общество. Както добре знаете, механизмът за сътрудничество и проверка оценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност по редица установени показатели. Това, което има значение за Европейската комисия, са независимостта на съдебния процес, който ние наблюдаваме редовно и последователно чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Следващият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка ще излезе в началото на 2016г.."

Виж писмото ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини