Торта от боб се състезава с бут, пълнен с фасул

Торта от боб се конкурира с агнешки бут, пълнен с фасул за празника на Смилян. 20 ястия мериха сили в кулинарната надпревара. Журито отличи на първо място две ястия като най- оригинални, вкусни и красиви. Призът си поделиха Малинка Гавазова с плато "Бобено изкушение" от пълнени с фасул тикви. На публиката най-много се харесаха платото от пълнен с фасул агнешки бут, пълнени с боб запечени картофи, паниран фасул и др.

Второто място получи Магдалена Ловчалиева за гювечето си с печен фасул с бекон, а трето - Емилия Макова, за пълнени хлебчета ала “Макдоналдс” с фасул и бекон. Сред изложените вкуснотии имаше кулинарни приключения като пастет от фасул, фунийки, пълнени с фасул, и торта от боб.

Фасул чорба за 2500 гости беше приготвена за тържеството вчера. Местните дариха фасул, за да нагостят придошлите туристи, които тази година са повече от всякога. По традиция за 13-и път в родопското село мощно гръмна черният барут от фасуленото черешово топче на смилянския Боримечка - Митко Кокаларов. Опашка се изви пред музея на фасула, за да залепи зрънце на огромното пано, с което Смилян се готви вече 9-а година да кандидатства за “Гинес”. Празникът продължи със състезание по планинско бягане, родопска музика, скечове и изпълнения на самодейци, посветени на фасула.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме