Колонизираните се превърнаха в колонизатори

Старият континент покани света, като обърна гръб на патриотизма, за да отпразнува разнообразието и глобализма

Предизвикателството на "Ислямска държава" ще покаже дали Европа има волята да оцелее

Ако целта на тероризма е да всява ужас, “Ислямска държава” (ИД) имаше извънредна седмица.

Брюксел, столицата на ЕС и команден пункт на могъщата НАТО, все още е в паника и изолация. "Страхът от нападение в Брюксел остава" е заглавието от понеделник на водещата публикация във в. „Вашингтон пост“, в която пише: „Никога, откакто животът в Бостън почти спря след бомбения атентат на Бостънския маратон през 2013 г., животът в основен град на Запада не е бил докарван почти до спиране чрез страх от тероризъм." По-надолу има и заглавие: "След Париж кампанията се промени от страх." Тази история е за това, което се е случило в нашата президентска надпревара: "В цялата страна се появиха изказвания на гняв и страх. Да, невиждани след терористичните нападения в Лондон и Мадрид или дори в някои отношения след 11 септември 2001 г." Избирателите говорят за това какво е "да се чувстваш по-уплашен от “Ислямската държава”, по-ужасен от образите на обезглавявания и други жестокости." Роджър Коен от в. „Ню Йорк таймс“ описва обичания от него Париж. „Те са разтърсени. По пустите улици има празнота, ново подозрение в оценяващите погледи, предпазлива скованост. Париж е засегнат от отсъствия - на мъртвите, разбира се. Посетителите са уплашени, без да са там. Умове, замръзнали от страх. И загубено спокойствие. Градът се чувства уязвим." "Мисля, че Франция е нападната преди всичко заради това, което е", пише Коен, "Това от своя страна е ужасяващо. Не мисля, че някога Париж ми е изглеждал толкова скъп или опасен, какъвто беше през миналата седмица." "Ужасяваща, каквито бяха кланетата, е и перспективата. Това, което се случи в петък, 13-и, е, че 9 фанатици от ИД, използвайки елечета за самоубийци и автомати „Калашников“, избиха хора в ресторанти, футболен стадион и концертна зала. Смъртта на 130 души беше наречена „най-лошата атака срещу Франция след Втората световна война“.

И все пак от август 1914 г. до ноември 1918 г., по време на Първата световна война, 850 французи умират всеки ден в продължение на 51 месеца, общо 1,3 милиона за 4 години в страна, чието население не толкова многобройно, каквато е населението на Франция днес.

На 22 август 1914 г., около 27 000 френски войници загиват в съпротивата срещу германското нахлуване. Но Франция оцелява и диктува условията (б.р. - за мир) в Берлин.

Но онази Франция е различна от днешната страна.

В нашата собствена гражданска война, в страна с население една десета от днешното 400 американци от Севера и Юга загиват всеки ден в продължение на 4 г.

Смисълът на това излагане на факти не е, за да бъде сведен до минимум ужасът в Париж. Но трябва да допуснем, че когато Джеб Буш определи атаката в Париж като "организирано усилие за унищожаването на западната цивилизация", той приписа на враговете ни от ИД сили, каквито те не притежават дистанционно. Ужасът, страхът, паниката и парализата, които виждаме днес, са по-тревожни от самото клане.

Във взривения над Синай самолет Русия загуби два пъти повече хора от загиналите във Франция. Но Русия и Владимир Путин не изглежда да са тероризирани. Всяка седмица в Ирак терористите вземат толкова животи, колкото бяха загиналите във Франция. В гражданската война в Сирия загиналите са 250 000. Преведено, това се равнява на повече мъртви всеки ден в продължение на 4 години, отколкото са загиналите в Париж на 13 ноември.

Какво се случи със Запада, който някога управляваше света?

По всички критерии - военен, икономически, научен - в сравнение със Запада ИД е посмешище.

Какво обаче е това, което ислямистите имат. Ако те могат да стигнат до Запада и са готови да се откажат от живота си, ако могат да се научат как да стрелят с AK-47 или да сътворят елеци за самоубийци, те могат да всеят ужас в народите на Запада, избивайки десетки хора. В продължение на 10 дни убийците от ИД бяха водеща новина в световните медии - телевизия, печат и социални медии. С това те породиха истински страх в сърцето на западния човек. Силата на ИД, на ислямистките бунтовници, които атакуват Запада, на тези, които са готови да умрат за прогонването на "кръстоносците" от техните земи, на тези, които обезглавяват неверници, които се борят за налагане на шериата, лежи в празнотата в душата на западния човек.

Много европейци са "кухи мъже" според описанието на Т. С. Елиът. Те са се отрекли от християнството, тяхната вяра от люлката, извинили са се за греховете на своите бащи и се опитват да получат обезщетения, прегръщайки La Dolce Vita, материализма и хедонизма, безделничат под американска защита от 70 години, престанаха да имат деца, отвориха границите си за бившите колониални народи - да идват и да се заселват на континента. Обърнаха гръб на патриотизма, за да отпразнуват разнообразието и глобализма. Те поканиха света. И светът идва, за да се наслаждава на плодовете на техните пищни социални държави и един ден ще използва западната концепция "един човек, един глас", за да управлява страните, които са управлявали техните предци. Колонизираните бавно се превръщат в завоевателите. Предизвикателството на ИД не е напълно нездравословно. То ще ни каже дали Европа има волята да оцелее.

Що се отнася до Париж, време е да се продължи напред. Защото, като се има предвид какъв триумф беше това за ИД, още такива кланета са неизбежни.

*Пат Бюканън е американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Анализът му е публикуван в The American Conservative, превод БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи