Корнелия Нинова: Днес е ден за поклон и благодарност – 181 години от рождението на Васил Левски

Посланикът на държавата Израел: Нашата болка е за всички жертви

Румен Радев призова правителството за диалог с протестиращите фермери Начинът на унищожаване на животните руши доверието в институциите, коментира президентът

БДЖ купува 42 нови мотриси със 100 млн. лв.

$77 000 за уикенда на Тръмп в Шотландия

181 години от рождението на Апостола на свободата честваха в Монтана

Транспортната комисия в НС одобри на първо четене тол системата

Корнелия Нинова: Борисов изправи държавата срещу народа Тук сме с хората от Шарково и цяла България, за да ги защитим

Арестуваха „мозъка” на оръжеен канал от България за остров Крит

Официално: Италианската ера в „Левски“ приключи!

МВнР на Русия: Споразумението за името между Гърция и Македония не укрепва сигурността на Балканите

Мая Манолова за отстраняването й от заседанието на Тристранката: Няма да чакам покани да си свърша работата Валери Симеонов следващия път да прочете и спази закона, призова националният омбудсман

Лодка с бежанци потъна край Кипър, 16 сирийци се удавиха, издирват се още 30 

Пътен рецидивист, погубил момче, бе задържан под стража

Внезапен дъжд в Кавала, реки по улиците и изкоренени дървета (СНИМКИ)

Цигарите без бандерол паднаха до 13%

Делът на контрабандните цигари в общото потребление е спаднал до 13,4% през второто тримесечие на годината и това е най-ниското им ниво за последните 8 години, откакто се правят такива проучвания. Това показват последните данни на фирмите от цигарения бранш, изнесени на работна среща в МВР, на която са присъствали министър Румяна Бъчварова, петте водещи тютюневи фирми у нас и ръководствата на митниците и НАП.

Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година – през второто и четвъртото тримесечие. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от „Инициатива за борба с незаконната търговия с цигари“: “Булгартабак Холдинг“ АД, „Бритиш Американ Табако” ЕООД, “Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, “Импириъл Табако България” ЕООД и “Филип Морис България” ЕООД.

За сравнение предпоследното проучване – за четвъртото тримесечие на 2014 г. , показваше 18,1% дял на цигарите без бандерол. Значителният спад от 4,7 процентни пункта се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, са посочили компаниите.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал на срещата шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се например преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции.

Въпреки общия спад в отделни градове делът на консумацията на незаконни цигари все още е голям. Водещ продължава да е Свиленград с 49%, следван от Габрово с 45,9%, Благоевград с 31,8%, Пазарджик с 31,1%, Монтана 29,8%, Пловдив 29,6%, Сливен 25,9% и Кюстендил 25,5%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.