Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Цигарите без бандерол паднаха до 13%

Делът на контрабандните цигари в общото потребление е спаднал до 13,4% през второто тримесечие на годината и това е най-ниското им ниво за последните 8 години, откакто се правят такива проучвания. Това показват последните данни на фирмите от цигарения бранш, изнесени на работна среща в МВР, на която са присъствали министър Румяна Бъчварова, петте водещи тютюневи фирми у нас и ръководствата на митниците и НАП.

Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година – през второто и четвъртото тримесечие. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от „Инициатива за борба с незаконната търговия с цигари“: “Булгартабак Холдинг“ АД, „Бритиш Американ Табако” ЕООД, “Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, “Импириъл Табако България” ЕООД и “Филип Морис България” ЕООД.

За сравнение предпоследното проучване – за четвъртото тримесечие на 2014 г. , показваше 18,1% дял на цигарите без бандерол. Значителният спад от 4,7 процентни пункта се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, са посочили компаниите.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал на срещата шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се например преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции.

Въпреки общия спад в отделни градове делът на консумацията на незаконни цигари все още е голям. Водещ продължава да е Свиленград с 49%, следван от Габрово с 45,9%, Благоевград с 31,8%, Пазарджик с 31,1%, Монтана 29,8%, Пловдив 29,6%, Сливен 25,9% и Кюстендил 25,5%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.