Цигарите без бандерол паднаха до 13%

Делът на контрабандните цигари в общото потребление е спаднал до 13,4% през второто тримесечие на годината и това е най-ниското им ниво за последните 8 години, откакто се правят такива проучвания. Това показват последните данни на фирмите от цигарения бранш, изнесени на работна среща в МВР, на която са присъствали министър Румяна Бъчварова, петте водещи тютюневи фирми у нас и ръководствата на митниците и НАП.

Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година - през второто и четвъртото тримесечие. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от "Инициатива за борба с незаконната търговия с цигари": “Булгартабак Холдинг“ АД, „Бритиш Американ Табако” ЕООД, “Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, “Импириъл Табако България” ЕООД и “Филип Морис България” ЕООД.

За сравнение предпоследното проучване - за четвъртото тримесечие на 2014 г. , показваше 18,1% дял на цигарите без бандерол. Значителният спад от 4,7 процентни пункта се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, са посочили компаниите.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал на срещата шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се например преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции.

Въпреки общия спад в отделни градове делът на консумацията на незаконни цигари все още е голям. Водещ продължава да е Свиленград с 49%, следван от Габрово с 45,9%, Благоевград с 31,8%, Пазарджик с 31,1%, Монтана 29,8%, Пловдив 29,6%, Сливен 25,9% и Кюстендил 25,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика