Фалшив сигнал за бомба пред президентството вдигна на крак полицията

В Нормандия е задържан мъж, заподозрян, че е заплашвал полицията

Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Цигарите без бандерол паднаха до 13%

Делът на контрабандните цигари в общото потребление е спаднал до 13,4% през второто тримесечие на годината и това е най-ниското им ниво за последните 8 години, откакто се правят такива проучвания. Това показват последните данни на фирмите от цигарения бранш, изнесени на работна среща в МВР, на която са присъствали министър Румяна Бъчварова, петте водещи тютюневи фирми у нас и ръководствата на митниците и НАП.

Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година – през второто и четвъртото тримесечие. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от “Инициатива за борба с незаконната търговия с цигари”: “Булгартабак Холдинг“ АД, „Бритиш Американ Табако” ЕООД, “Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, “Импириъл Табако България” ЕООД и “Филип Морис България” ЕООД.

За сравнение предпоследното проучване – за четвъртото тримесечие на 2014 г. , показваше 18,1% дял на цигарите без бандерол. Значителният спад от 4,7 процентни пункта се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, са посочили компаниите.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал на срещата шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се например преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции.

Въпреки общия спад в отделни градове делът на консумацията на незаконни цигари все още е голям. Водещ продължава да е Свиленград с 49%, следван от Габрово с 45,9%, Благоевград с 31,8%, Пазарджик с 31,1%, Монтана 29,8%, Пловдив 29,6%, Сливен 25,9% и Кюстендил 25,5%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.