Очакванията ден преди срещата на НАТО: Алиансът кани Черна гора за член и подкрепя Турция

Черна гора ще получи покана за присъединяване към НАТО, а алиансът ще удължи до края на 2016 г. мисията си в Афганистан. Това според дипломатически източници са точките, по които външните министри от НАТО ще постигнат съгласие на започващата във вторник среща в Брюксел. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви и твърдата подкрепа за съюзника Турция, която свали руски бомбардировач заради нарушаване на въздушното й пространство на границата си със Сирия. Столтенберг напомни, че в Турция са разположени ракети "Пейтриът" като част от противоракетния щит на Алианса и добави, че в скоро време ще бъдат взети решения за допълнителна помощ.

"Бих искал да видя Русия да удря нашия общ враг - ИДИЛ, а много от техните удари са в райони, в които ИДИЛ нямат присъствие", заяви главният секретар. Той очаква Москва и Анкара да се разберат. Преди да даде изявление, Столтенберг се срещна с турският премиер Ахмет Давутоглу. "Турция съжалява за инцидента с руския Су-24 и е отворена за всякакъв диалог с Руската федерация”, заяви Давутоглу.

„Ние съжаляваме за инцидента с руския самолет, но както казахме преди това, имаме право да защитаваме границите си. Няма нужда да ни обвиняват, че сме защитили въздушното си пространство”, каза турският премиер.

Той добави, че страната му е отворена за диалог с Русия.

Давутоглу подчерта още, че Турция не възнамерява да отговори на ограниченията, наложени от Москва след инцидента със свалянето на бомбардировача.

НАТО ще заяви подкрепата си и за Украйна, като освен политическа помощ Киев ще получи помощ под формата на обучения за командния състав и борба с кибер заплахи. Ще бъде разгледан и въпросът как Алиансът да противостои на ДАЕШ, чиято дейност оформя "дъга на заплаха" от Афганистан до Северна Африка и Европа. Дипломатите в централата избягват въпроса дали може да се очаква решение за сухопътна операция срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Освен удължаването на операцията на ISAF в Афганистан, която е за обучение и подкрепа на местните сили за сигурност, съюзът вероятно ще продължи да им помага и финансово до 2020 г. Някакъв вид помощ може да получат и други държави в Северна Африка и Близкия изток в които настъпва ДАЕШ.

Поканата за членството на Черна гора ще бъде обсъдена и гласувана във вторник сутринта, като като тя трябва да бъде ратифицирана и от всички други 28 страни членки. Това е първото разширяване на Алианса от 7 години. Столтенберг даде заявка, че процесът в Западните Балкани ще продължи.

Мерките за сигурност при влизане в централата на НАТО са засилени, както и в Брюксел, където патрулират въоръжени с автомати войници след началото ма операцията за задържане на атентаторите от Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят